Gledanje sjednica

Koliko građani gledaju trošenja mandata u Mostaru

Najviše je zanimanja javnosti privukla sjednica održana 17. veljače 2022.
Vijesti / Politika | 21. 12. 2022. u 14:14 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarsko gradsko vijeće održalo je 2022. godine 11 sjednica, a do kraja godine trebala bi biti održana još jedna sjednica.

Na njoj bi se navodno trebala naći točka o Statutu Grada na kojeg se čeka još od mostarskog sporazuma kojeg su u lipnju 2020. godine potpisale SDA i HDZ BiH, ali i odluka o privremenom financiranju Grada budući da nije održana javna rasprava o donošenju proračuna za sljedeću godinu.

Građane nije zanimalo

Vijećnici su drugu godinu svojeg mandata provodili na maratonskim sjednicama na kojima se moglo čuti više prepirki nego u godini ranije. S druge strane, sudeći po broju pregleda prijenosa sjednica na službenom YouTube kanalu, građane i nije zanimalo previše kako vijećnici troše povjereni im mandat.

Prvu sjednicu ove godine, 17. po redu u ovom mandatu, koja se održala zadnjeg dana siječnja, gledalo je 2.052 ljudi. Na njoj su, između ostalog, vijećnici prihvatili plan rada za ovu godinu koje, kako smo već pisali, većinom nisu ispunili.

Najviše je zanimanja javnosti privukla sjednica održana 17. veljače 2022.. Nju je pogledalo 7.139 ljudi, a na dnevnom redu te sjednice, između ostalog, našle su se odluke o donošenju i provođenju izmjena i dopuna prostornog plana općine Mostar, kreditno zaduženje te suglasnost za imenovanje članova nadzornih odbora gradskih poduzeća.

Bura

Sljedeća sjednica održana je 29. ožujka i pogledalo ju je 1.875 ljudi. Na njoj se, među ostalom, našao ''Izvještaj o radu Privremene stručne komisije za 2021. godinu''.

Naime, izvješće ovog povjerenstva o radu od 2016.- 2020. godine izazvalo je buru i nije usvojeno na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara. Radi se o povjerenstvu koje je analiziralo gradnju u gradu i moglo su čuti kako se radi o nezakonitom djelovanju Povjerenstva, kako nije jasno zašto ono postoji ako nisu obvezujuće odluke i kako bi se sve što je izgrađeno moglo srušiti.

Snimka sljedeće sjednice, na kojoj su točke bili regulacijski planovi, 13. travnja imala je 1.934 pregleda.

Sjednica održana 12. svibnja imala je 2.162 pregleda a tada su vijećnici prihvatili izvješće mostarskog gradonačelnika o godini njegova mandata.

Sljedeća sjednica, održana zadnjeg dana svibnja, imala je 1.885 pregleda, a oni koji su gledali mogli su vidjeti rasprave o trošenju novca gradske blagajne te negativnim mišljenjima koje je Grad dobio za upravljanje blagajnom u ovoj mandatnoj godini.

Ideje

Veće zanimanje, s 3.261 pregledom prijenosa sjednice, imala je sjednica koja se održala 28. lipnja, a na njoj je Gradsko vijeće usvojilo Odluku o pristupanju izrade izmjena i dopuna prostornog plana Općine Mostar kojim se iz prostornog plana brišu lokaliteti za izgradnju MHE Buna 1 i Buna 2.

  / 

Tada je mostarski gradonačelnik iznio i neke ideje sugrađanima. Neke, naravno, nisu ostvarene.

''Osigurali smo financiranje i nastavak veliki infrastrukturnih projekata Grada Mostara. Vrlo brzo krećemo u izgradnju velike sportske dvorane, bazena, Hrvatskog narodnog kazališta, svih nekakvih velikih projekata. Završavamo infrastrukturne projekte od sjevernog ulaza u Grad koji bi trebao zaživjeti početak u ovoj godini. Imamo još pravih problema. Južni ulaz smo napravili kako treba. Južna zaobilaznica se otvara u sljedećih mjesec dana, odmah poslije godišnjih odmora. Otvaramo i dionicu od čekrka prema južnoj zaobilaznici kako bismo došli na vrijeme na spoj te dvije najbitnije prometnice koje nam osiguravaju pristup iz Hercegovine'', rekao je medijima mostarski gradonačelnik Mario Kordić govoreći u pauzi sjednice Gradskog vijeća o rebalansu proračuna. Rekao je i kako je mostarski aerodrom našao mjesto u proračunu. No, unatoč tome, s mostarske piste nije bilo letova.

Sljedeću sjednicu, iz 14. srpnja, gledalo je 2.970 ljudi, a na njoj se, između ostalog, glasovalo o izmjeni imena ulica u Mostaru.

Mjesec nerada

Zadnjeg dana kolovoza održana je 25. sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara i zanimala je 2.778 ljudi. Raspravljalo se o izmjeni naziva ulice nazvane po Titu te o izmjenama prostornih planova.

Mjesec rujan bio je bez sjednice jer su se stranke pripremale za izbore pa su lokalni dužnosnici mjesec svojeg mandata potrošili na pripreme terena na više razine.

Čekalo se da prođe i izborni mjesec pa je nakon stanke sljedeća sjednica održana tek 31. listopada a od politike se nije umorilo 3.386 ljudi koliko ih je gledalo prijenos sjednice iz mostarske Vijećnice. Tada je veliku polemiku izazvala točka o prostornom planu i poslovnoj zoni Miljkovići pa je Kordić optužio vijećnike da sprječavaju velike investicije u Gradu.

No, prostorni plan usvojen je na 27. sjednici održanoj 29. studenog koja je zabilježila 3.171. pregled. Sjednicu je obilježila i napetost zbog tvrdnji predsjedatelja Salema Marića da se zgrada Hrvatskog narodnog kazališta ne može graditi jer nema valjane papire.

Iako je Grad objavio brošuru samohvale učinjenog u dvije godine mandata, građani će možda kao jedinu vidljivu odluku ovog mandata vidjeti samo naplatu parkinga. Novi direktori koji su privremeno zasjeli u fotelje, a koji su trebali biti analizirani i postavljeni u službene dužnosti umjesto vršitelja, nisu puno toga odradili, a ovu mandatnu godinu pratit će samo obećanja.

U Mostaru se, prozivala je javnost i mediji, gradi nevidljivi bazen a na dvorani koja ruši sve rekorde gradnje ništa se još ne miče s mjesta. Godina mandata je i iza vijećnika i iza građana koji očito ne misle da treba (nad)gledati nečiji rad.

Kopirati
Drag cursor here to close