Parlament

Kako do Vlade? Dio 'osmorke' predlaže SDA-ov prijedlog

Time bi se, kako navode, postiglo trajno ustavno rješenje koje će omogućiti imenovanje federalne vlade sadašnjem kao i svakom budućem sazivu Parlamenta Federacije BiH.
Vijesti / Politika | 06. 04. 2023. u 12:59 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klubovi zastupnika NES-a i Stranke za BiH Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH uputili su zaključak kojim se zadužuje Ustavno povjerenstvo da razmotri postojeći ustavni sustav i inicira usklađivanje ili izmjenu ustavnih odredbi za izbor Vlade Federacije BiH nakon promjena koje su nastale amandmanima na Ustav F BiH visokog predstavnika, doznaje portal Bljesak.info.

Time bi se, kako navode, postiglo trajno ustavno rješenje koje će omogućiti imenovanje federalne vlade sadašnjem kao i svakom budućem sazivu Parlamenta Federacije BiH.

Video: Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

Iz ova dva kluba navode kako situaciju oko izbora nove vlade treba riješiti amandmanima na Ustav kako bi se postiglo trajno rješenje, što se pak poklapa s ranije iznesenim stavovima SDA.

Naime, predsjednik Kluba SDA Mirsad Zaimović ranije je naveo da za SDA nije problem što nisu dio većine, ali želi da se "ovako proste većine definiraju u Ustavu kao uvjet da bi se formirala vlast".

''U tom slučaju mi bi pomogli ovoj većini da formira Vladu Federacije BiH. Samo smo protiv dvostrukih aršina kada su u pitanju klubovi naroda u Domu naroda PFBiH. Dakle, da definiramo - ukoliko je jedan klub nezaobilazan faktor odnosno politička stranka koja u jednom klubu ima 13 i više izaslanika onda su i ostali nezaobilazni. Ukoliko je zaobilazan faktor onda to trebamo definirati Ustavom i mi ćemo podržati takve izmjene da idemo u opoziciju. Znači da ne možemo koristiti Ustav prema potrebi, a upravo predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović tumači Ustav prema potrebi HDZ-a. Podržat ćemo da ako je u pitanju prosta većina da to ide u Ustav i idemo u opoziciju'', kazao je Zaimović.

Poručio je da bi jedno od rješenja za formiranje vlasti u Federaciji BiH bilo ono da se izmijeni Ustav tako da se prostom većinom u Zastupničkom domu bira Vlada FBiH.

I Klub zastupnika Demokratske fronte uputio je inicijativu za izmjene Ustava Federacije Bosne i Hercegovine kojim bi predsjednik Federacije, uz suglasnost najmanje jednog potpredsjednika, imenovao Vladu Federacije nakon konsultacija sa premijerom ili sa kandidatom za tu funkciju u roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika.

''Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izabrana, nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Zastupnički dom Federacije u roku od najviše 30 dana nakon dostavljanja odluke o imenovanju Vlade Federacije, potpisane od predsjednika i najmanje jednog potpredsjednika Federacije. Ukoliko Vlada Federacije ne bude imenovana i potvrđena u ukupnom roku od 60 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika, raspisuju se prijevremeni izbori u Federaciji Bosne i Hercegovine'', stoji u prijedlogu DF-a.

Podsjetimo, uoči sjednice Zastupničkog doma Parlamenta F BiH, kojem je predsjednica Federacije, Lidija Bradara, poslala prijedlog za imenovanje premijera i ministara bez potpisa Refika Lende, pojavile su se informacije kako bi se mogla donijeti i deklaracija a navodno je predložen i zaključak u kojem se žali što se Federacija BiH našla u ovakvoj blokadi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close