Nova epizoda sapunice

SDA prijeti prijavom protiv Lidije Bradara

''Kršenje Ustava vodi ka pravnoj anarhiji i bezakonju sa nepredvidivim posljedicama, i ono mora biti zaustavljeno svim dozvoljenim sredstvima'', navela je SDA.
Vijesti / Politika | 04. 04. 2023. u 12:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pokušaj političkog i pravnog nasilja koje provode stranke Trojke i HDZ u namjeri da kršeći Ustav FBiH formiraju Vladu FBiH ovih dana bi mogao kulminirati'', objavila je Stranka demokratske akcije navodeći kako, ''iako rok od 30 dana ističe, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara odbila je da obavi konsultacije sa potpredsjednikom Refikom Lendom u vezi sa sastavom nove Vlade, te je mimo političkog dogovora s potpredsjednikom koji predstavlja Bošnjake potpisala odluku o imenovanju premijera i ministara''.

''Ukoliko se desi da predsjednica Bradara odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH dostavi Zastupničkom domu bez potpisa oba potpredsjednika, protiv nje će bit podnesena krivična prijava'', navela je SDA i dodala kako bi ''predsjednica Federacije BiH ovakvim postupanjem prekršila odredbe Ustava FBiH i počinila krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti''.

''Prijava će biti podnesena i protiv odgovornih osoba u Parlamentu Federacije BiH koje bi eventualno uvele u proceduru neustavni prijedlog odluke. Poštivanje vladavine zakona, propisanih procedura, a naročito temeljnog pravnog akta - Ustava Federacije BiH, nulti je prioritet i interes svakog građanina koji živi u ovom entitetu'', navodi SDA.

U priopćenju se dodaje kako su Ustavom FBiH, uz ostalo, ''definirani i osjetljivi međunacionalni odnosi i balansi, odnosno prava konstitutivnih naroda, uključujući i Bošnjake koji u Federaciji BiH čine 70,4 posto stanovništva i koje u ovoj fazi formiranja vlasti predstavlja potpredsjednik Lendo''.

''Kršenje Ustava vodi ka pravnoj anarhiji i bezakonju sa nepredvidivim posljedicama, i ono mora biti zaustavljeno svim dozvoljenim sredstvima'', navela je SDA.

Podsjećamo, predsjednica Federacije Bih jučer je izjavila kako je ona ispunila sve svoje ustavne i zakonske obveze te je sav proces nazvala ''bezočnom blokadom''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close