Komentar sastanka

Lendo: Schmidt je poručio da predstavnici stranaka trebaju postići dogovor

Istaknuo je da je na sastanku razgovarano o okončanju procesa provedbe izbornih rezultata i formiranju novog saziva Vlade FBiH.
Vijesti / Politika | 05. 04. 2023. u 16:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo rekao je da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt na sastanku sa rukovodstvom FBiH kazao da stranke koje su delegirale predsjednika i potpredsjednike FBiH trebaju sjesti za pregovarački stol i postići dogovor o formiranju Vlade FBiH.

Istaknuo je da je na sastanku razgovarano o okončanju procesa provedbe izbornih rezultata i formiranju novog saziva Vlade FBiH.

"Vrijedi naglasiti da je Visoki predstavnik Christian Schmidt iskazao očekivanje da će predstavnici stranaka koje su delegirale predsjednika/potpredsjednike FBiH i izabrano rukovodstvo FBiH što prije sjesti za pregovarački stol i postići dogovor o uspostavi Vlade FBiH", kazao je Lendo.

Dodao je da je tijekom sastanka ''ponovio činjenicu da je neophodno taj proces voditi isključivo u okviru Ustava FBiH i na osnovu rezultata Općih izbora''.

Iz OHR-a je priopćeno kako se Schmidt zanimao za poduzete korake u pravcu uspostave Vlade Federacije BiH. 

''Funkcioniranje institucija FBiH je preduvjet za efikasnu i jaku BiH. Formiranje Vlade FBiH je stoga najveći prioritet za sve'', rekao je visoki predstavnik. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close