Sat otkucava

Drama u Federaciji: Spominje se novi dokument, smjena i aktiviranje trećeg entiteta

Sve oči uprte su danas u Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH koji je zakazao sjednicu da bi se ispoštovao Ustavom FBiH zajamčen rok za formiranje Vlade FBiH koji ističe danas.
Vijesti / Politika | 06. 04. 2023. u 10:19 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razmatra se mogućnost svojevrsne deklaracije o izboru izvršne vlasti koju podržava parlamentarna većina, tvrdi Večernji list navodeći kako se u tome dokumentu ističe da je narušen integritet izbornog procesa u cilju blokade imenovanja novog saziva Vlade Federacije BiH na štetu svih konstruktivnih naroda i građana.

Novalićeva presuda u deklaraciji

''Parlamentarna većina ističe kako je na čelu tehničke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine premijer kojeg je Sud Bosne i Hercegovine osudio za zloupotrebu položaja i druga kaznena djela, što je neprihvatljivo za jedno društvo koje na reformskom putu teži nultoj stopi tolerancije prema svim oblicima kriminala. Ovom izjavom o opredijeljenosti parlamentarna većina naglašava žurnu i neodgodivu potrebu za formiranjem Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u cilju brzog usvajanja nužnih odluka i provođenja reformi za unaprjeđenje životnog standarda svih konstitutivnih naroda i građana u Federaciji Bosne i Hercegovine'', navodi se u prijedlogu teksta koji je i Večernjak imao na uvid.

Naime, danas ističe rok za formiranje Vlade Federacije BiH, zakazana je sjednica Zastupničkog doma Parlamenta F BiH na kojoj će biti razmatrana Odluka o formiranju vlade, odnosno izboru premijera i ministara.

Predsjednica FBiH Lidija Bradara predala je jučer prijedlog odluke za formiranje izvršne vlasti u Federaciji, ali bez potpisa Refika Lende, jednog od dva dopredsjednika iz SDA.

Visoki predstavnik ne želi gledati

Lendo, naime, ne želi potpisati suglasnost ukoliko u novoj vlasti ne bude SDA, koja je pak najavila da će podnijeti prijavu protiv Bradare. Održan je i sastanak s visokim predstavnikom na kojem su svi ponovili svoje stavove. Visoki predstavnik je, prema navodima sudionika sastanka, rekao kako ne mosli gledati da netko blokira vlast.

Međunarodni dužnosnici zatražili su formiranje vlasti, a čelnik SDA, Bakir Izetbegović, najavio je kako će ta stranka biti još tvrdoglavija. Rekao je to u svjetlu afere s diplomom njegove supruge Sebije Izetbegović te zbog uvrštavanja na američku crnu listu Mehmeda Osmanagića. Nakon presude federalnom premijeru Fadilu Novaliću u predmetu Respiratori u kojem je prvostupanjskom presudom proglašen krivim i osuđen na četiri godine zatvora, moguće je da SDA bude još tvrdoglavija.

Smjena vlade

S druge strane, pojedini mediji tvrde kako se očekuje da se do sjednice ipak nešto promijeni. No, ukoliko potpis Lende ipak izostane, zastupnici mogu raspravljati samo o informaciji i donijeti određene zaključke.

Foto: Fena / Bradara, Stojanović i Lendo sa Schmidtom

Ranije je pak Večernji list objavio kako se Vladu može smijeniti bilo odlukom predsjednika Federacije, uz suglasnost potpredsjednika Federacije, ili izglasavanjem nepovjerenja Vladi većinom glasova u svakom od domova. Stoji to u točki 5 Ustava FBiH kojom se definiraju izbor Vlade i njezina smjena.

''Obrnuti proces imenovanja novoga saziva bit će nešto teži, ali će se sva težina pritiska nakon toga sručiti na Lendu'', kaže Večernjak.

Treći entitet

S druge strane, Šemsudin Mehmedović, državni parlamentarac i član Komisije za nadzor nad OSA-om na društvenim mrežama napisao je kako u raspletu oko formiranja federalne vlasti u zraku visi treći entitet.

"Šta je scenarij ako ne bude suglasnosti Lende za Vladu Federacije, odnosno ako Stojanović i Bradara ne pristanu na Lendin prijedlog? Schmidt je onda prisiljen da intervenira. A šta ako Schmidt ne intervenira? Mislim da se tu onda krije najveća opasnost. Onda tek počinje "igranka", samo ne znam je li je priželjkuju svi ili samo neki! HNS će reći da je sve dio plana da se Hrvatima onemogući sudjelovanje u vlasti na federalnom nivou i da je u pitanju rušenje uređenja Federacije prema Washingtonskom i Daytonskom sporazumu i prisilna izmjena Daytona. Čović i HNS mogu izaći u javnost i reći da se povlače iz vlasti na federalnom nivou i osnivaju privremenu hrvatsku samoupravu u kantonima sa hrvatskom većinom te da traže od međunarodne zajednice da im dopusti samoorganiziranje jer oni ne mogu biti žrtve rušenja ustavnog poretka FBiH. Federacija više ne postoji -  de facto, imamo novo stanje na terenu. Učinili smo sve da se dođe do rješenja, ali očito da to nije moguće i mi smo natjerani na ovaj potez. Obzirom da ne snosimo nikakvu krivicu, tražimo ovaj put jasnu podršku OHR-a i PIC-a kako bi spriječili plan da se onemogući Hrvatima učešće u vlasti Federacije jer očito da je to cilj'', napisao je Mehmedović.

Karika

Sve oči uprte su danas u Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH koji je zakazao sjednicu da bi se ispoštovao Ustavom FBiH zajamčen rok za formiranje Vlade FBiH koji ističe danas.

''Sukladno ustavnim rokovima i onome što smo dobili od rukovodstva Federacije BiH stvorili su se preduvjeti da se sazove sjednice Zastupničkog doma. Na dnevnom redu je jedna točka, a razmatrat će se materijal koji smo dobili od rukovodstva FBiH, u njemu je dopis od predsjedateljice Federacije Lidije Bradare s kojim nas upoznaje sa onim što je urađeno. Također tu i je i Odluka o imenovanju premijera, zamjenika premijera i ministara u Vladi Federacije BiH. Uz tu odluku došla je i suglasnost od dopredsjednika FBiH Igora Stojanovića i odgovor dopredsjednika Refika Lende da on nije dao suglasnost na navedenu odluku'', izjavio je potpredsjedavajući Zastupničkog doma Mladen Bošković.

Podsjetio je da je danas posljednji dan za imenovanje Vlade FBiH te da je Zastupnički dom kao zadnja instanca u toj karici bio obavezan po Ustavu FBiH da sazove ovu sjednicu.

Kopirati
Drag cursor here to close