Naša stranka

Još malo prijedloga za nazive mostarskih ulica

Gradski odbor Naše stranke napravio je prijedlog koji je u proceduru uputila Irma Baralija.
Vijesti / Politika | 08. 07. 2022. u 11:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradsko vijeće, na međunarodni poticaj, mijenjat će imena ulica nazvanih po dužnosnicima ustaškog režima iz perioda Drugog svjetskog rata. Gradski odbor Naše stranke napravio je prijedlog koji je u proceduru uputila Irma Baralija.

''Ulica Mile Budaka dio je predratne ulice Alekse Šantića i smatramo da je najbolje da se taj naziv vrati. Svi znamo tko je Aleksa i da su on i Mostar na neki način sinonimi. Nitko ne može spomenuti Aleksu a da ne pomisli na Mostar niti je moguće obratno. Oduzimati od Alekse bilo što znači oduzimati i od samog Mostara, tako da je najpoštenije vratiti Aleksino ime gdje je ono bilo'', kazala je Irma Baralija ispred Naše stranke.

Dodaje kako ''Ulicu Vokića i Lorkovića treba preimenovati u Ulicu Predraga Matvejevića, još jednog velikog Mostarca''.

''Nepravda koja je prema njenu učinjena u memorijalnoj kulturi Mostara, a koja je kulminirala nedavnim rušenjem njegove kuće, na neki način treba biti ublažena. Imenovanje ulice po njemu doprinijet će tome a trebat će još mnoge stvari uraditi da bismo Matvejevića pozicionirali onako kako zaslužuje''.

Baralija ističe kako je u Gradskom vijeću predlagala da se ispred mostarske gimnazije postavi spomenik sestrama Bergman.

''Berta je bila prva maturantica u BiH, a Marija prva žena s doktoratom. Predlažemo sad da se po sestrama Bergman imenuje ulica koja trenutno nosi ime Đure Spuževića. Osim zasluga sestara Bergman, one to zaslužuju i na simboličkoj razini, između ostalog, i zbog afirmacije sestrinskog odnosa među svim ženama. U borbi za jednakopravnost najvažnija nam je ženska solidarnost i pružanje ruke onih koje su obrazovanije, bolje pozicionirane politički, financijski ili na bilo koji drugi način ka onima koje to još nisu''.

''Mostar je grad koji ima mnogo dokazanih prijatelja. Kad bi bio deset puta veći nego što je sad mi ne bismo imali toliko ulica da po svakom od njih nazovemo ulicu. Smatramo, stoga, da jedna ulica treba biti nazvana prosto ulicom Prijatelja Mostara. Taj naziv može stajati umjesto sadašnjeg datog po Ivi Zeleniki Tovarniku'', ističe Baralija, te dodaje kako Ulicu Jure Francetića treba preimenovati u ulicu Vere Šnajder.

''Vera je prva žena iz BiH koja je napisala naučni rad iz matematike. Rođena je u Sarajevu, diplomirala je u Beogradu, usavršavala se u Parizu, radila i na Sorboni. U Sarajevu je bila jedna od osnivačica Filozofskog fakulteta gdje je neko vrijeme bila i dekanesa, ali i predavala na odsjeku za matematiku dok je taj odsjek bio u sastavu Filozofskog fakulteta'', kaže Baralija.

Kopirati
Drag cursor here to close