HRS-ov prijedlog

Stigli novi prijedlozi naziva ulica

''Nakon prošle 23. sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara, Gradski odbor HRS-a Mostar aktivno je pripremao svoje prijedloge izmjena ulica u Mostaru''.
Vijesti / Politika | 08. 07. 2022. u 09:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska republikanska stranka iznijela je svoj prijedlog izmjena spornih imena ulica u gradu Mostaru. Objavu stranke prenosimo u cijelosti:

Nakon prošle 23. sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara, Gradski odbor HRS-a Mostar aktivno je pripremao svoje prijedloge izmjena ulica u Mostaru. Konzultirali smo sveučilišne profesore iz humanističkih i društvenih znanosti, crkvene velikodostojnike, te brojne kulturne djelatnike.

U konzultaciji s njima i s Gradskim odborom HRS-a Mostar poslali smo Tajništvu vijeća naše prijedloge koje možete vidjeti u tabelarnom prikazu u slici.

HRS baštini demokratsku vlast. Mi u imenu stranke koristimo termin, ''republikanska'', što bi značilo vladavina naroda. Stoga HRS odbacuje svaki oblik totalitarizma i držimo da su sva tri naroda koja dominantno žive u Mostaru dala brojna velika imena koja su zadužili naš Grad kao i narode kojima su pripadali.

Upravo zato smo predložili da se maknu iz naziva ulica sudionici ili vođe totalitarnih režima i pokreta.

Predložili smo da se izbace imena sljedećih ulica:

Maršala Tita

Viteza Rafaela Bobana

Mile Budaka

Lorkovića-Vokića

Tabornika Ive Zelenike

Jure Francetića

Đure Spuževića

Bulevar narodne revolucije

Umjesto navedenih naziva ulica predlažemo nove nazive ulice:

Kralja Tomaševića

Nikole Bubala

Miloša Komadine

Ruđera Boškovića

Stjepana pl. Kuštreba

Bohuslave Keck

Antuna Motike

Kulina bana

Duboko smo uvjereni kako niti jedno od predloženih imena ne ugrožava i ne izaziva negativne osjećaje kod naših sugrađana, te stoga očekujemo da će peteročlano Povjerenstvo uvažiti naše prijedloge.

U nastavku vam donosimo kratki osvrt na predložena imena:

Kralj Stjepan Tomašević – posljednji kralj Bosanskog srednjovjekovnog kraljevstva. Branitelj Bosne od Osmanlijskog okupatora.

Nikola Bubalo – hrvatski i bosanskohercegovački putopisac, knjižničar, prevoditelj i pjesnik s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Miloš Komadina – arhitekt, čovjek koji je zaslužan za izgled i gradnju brojnih ulica oko Rondoa s kraja 19. stoljeća. Godine 1897. proglašen je počasnim građaninom Grada Mostar.

Ruđer Bošković – čovjek erudita! Bio je pjesnik, filozof, fizičar, matematičar, astronom i svećenik. Jedan od najvećih i najpoznatijih osoba Dubrovačke republike.

Stjepan pl. Kuštreb – gimnazijski profesor i veliki ljubitelj sporta. Čovjek koji je donio nogomet u Mostar. Idejni začetnik osnutka današnjeg prvaka države, HŠK Zrinjski.

Dr. Bohuslave Keck – prva liječnica u Mostaru.

Antun Motika – Hrvatski slikar, Bio je profesor likovnog odgoja u Mostaru (1929.–1940.)

Kulin ban - bosanski ban koji je vladao Bosnom od 1180. do 1204. godine. Za njegove vladavine zabilježen je značajan razvoj bosanske banovine, stoga je upamćen po izreci: ''Od Kulina bana i dobrijeh dana''.

Podsjećamo, i Klub SDP-a je tražio da se na dnevni red 23. sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara uvrsti i njihov prijedlog naziva ulica u Mostaru, pa bi, po njihovom prijedlogu, Ulica dr. Mile Budaka trebala bi postati Ulica Svetozara Ćorovića, Ulica Đure Spuževića mijenja ime u Ulica Sestara Bergman, Ulica Ive Zelenike Tovarnika mijenja ime u Ulica Ante Zelenike, Ulica Jure Francetića u Ulica dobrovoljnih davalaca krvi, a Ulica Vokića i Lorkovića mijenja ime u Ulica Husage Ćišića.

Naime, kako smo i ranije pisali, Gradu je Mostaru iz stranih veleposlanstava naloženo da se žurno mijenjaju imena ulica s ustaškim dužnosnicima a sve u svjetlu nedavnog uništavanja na partizanskom spomen groblju.

Ranije smo pisali i kako su stranke uoči mostarskih izbora rekle kako nazive ulica treba mijenjati ali i da ustaški dužnosnici nisu jedini koje treba ''skinuti''.

Kopirati
Drag cursor here to close