Gdje su, šta rade?

Mostarske ulice: Tresle se table, rodio se miš!

Naime, ''Bilbijina ulica'', odnosno ploča koju su postavili simpatizeri mostarskih Plemića, izazvala je burne reakcije mostarskih vijećnika.
Vijesti / Politika | 03. 03. 2022. u 14:15 B.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ploča s imenom nogometaša Nemanje Bilbije, koja je osvanula u utorak na stadionu Pod Bijelim brijegom, uspjela je ''posvađati'' mostarske vijećnike.

Naime, ''Bilbijina ulica'', odnosno ploča koju su postavili simpatizeri mostarskih Plemića, izazvala je burne reakcije mostarskih vijećnika.

Bilbija ''protiv'' Hujke - HRS ''protiv'' PMP-a

Tako se među prvima na svom Facebooku oglasila vijećnica Prve mostarske partije u Gradskom vijeću Grada Mostara, Adela Gosto, koja je kazala kako je kontaktirala inspekciju za koju je tvrdila kako će izaći na teren i skinuti ploču.

Za portal Bljesak.info kazala je kako nema ništa protiv najboljeg strijelca Zrinjskog, kojeg kako kaže, ''cijeni kao sportaša'', nego joj je sporan način na koji je postavljena ploča, kazavši kako je ista ''nelegalna''.

Nije se dugo moralo čekati na reakciju pa je mostarski ogranak Hrvatske republikanske stranke reagirao kazavši kako su ''spornu'' ploču postavili navijači kao gestu zahvalnosti ''za još jedan pobjednički gol Nemanje Bilbije''.

''Danas se pokazalo da se ta benigna i simpatična šala nije svidjela nekim 'zabrinutim' sugrađanima koji su brže bolje na Dan neovisnosti maltretirali inspekciju da provedu inspekcijski nadzor i uklone nelegalnu ploču'', naveli su, te dodali kako je zabrinjavajuće to što se jedna takva šala shvatila preozbiljno.

HRS je također kontaktirao inspekciju zbog još jedne sporne mostarske ''ulice'', konkretnije ploče pod nazivom ''Ulica narodnog heroja Mithad Hujdur Hujka''.

Navodeći tu ulicu kazali su kako je ''zanimljivo kako se provodi selektivna kontrola nelegalnih ploča'', te istaknuli jedno pitanje - ''Bilbiju vidite za dan, Hujku godinama ne''?

To se vuče godinama

Epilog tog cjelokupnog događaja bio je taj da inspekcija nije izašla na teren i ploče na nečiju sreću, a na nečiju žalost, još uvijek stoje na istim mjestima.

Nisu samo ''Bilbijina'' i ''Hujkina'' ulica izvor mostarske problematike.

Naime, taj problem se u gradu na Neretvi vuče već godinama i jedan je od glavnih problema rasprave mostarskih vijećnika i velikog broja bh. političara koji vrlo često zbog toga od Mostara naprave ''Grad Slučaj''.

Sučeljavanje mostarskih stranaka

Nazivi mostarskih ulica još uvijek nekima ''paraju uši''. Izmjena naziva gradskih ulica zapela je u Vijeću, pa su se godinama prebacivale optužbe s jednih na druge u vidu toga ''tko to ne želi?'', ''zašto to ne želi?'', te one, možda i najčešće, ''skinut ćemo mi ovu, ako vi skinete tu''.

Tako u svojevrsnom sučeljavanju mostarskih stranaka pred izbore na portalu Bljesak.info, Naša stranka nije htjela ulice ''čiji će nazivi kreirati političke i ideološke polemike, niti podsjećati na zločine'', pa su se u stilu Woodstockovskih hipika dosjetili ''ulice platana, lavande, lipe, mira, ljubavi, itd.'', dok je Koalicija za Mostar 2020 tvrdila kako je ''provesti to u djelo, vrlo jednostavno''.

HRS je isticao da postoje zakonski propisi koji to definiraju i ''samo'' ih treba ispoštovati, te optužili kolege iz SDA i SDP-a kako su taj prijedlog odbili, dok su iz HDZ-a BiH kazali kako se to provodi ''vrlo jednostavno''.

Neki drugi ''čas posla''

Nazivi mostarskih ulica ostali su nepromijenjeni, baš kao i stavovi većine mostarskih vijećnika koji će još uvijek tražiti iste zahtjeve kao i prethodnih godina.

Mostarske ulice koriste se za sitna politička prepucavanja, koja uvijek vuku veće priče, a mostarske stranke i vijećnici na pravom ispitu bit će kad se imena mostarskih ulica nađu na dnevnom redu sjednice Vijeća.

No, sudeći po planu rada Gradskog vijeća Grada Mostara za 2022. godinu, od toga ove godine neće biti ništa.

Kopirati
Drag cursor here to close