Radni posjet

Jačanje prekogranične suradnje: Susret predstavnika HNŽ-a i DNŽ-a

Predstavnici Hercegovačko-Neretvanske i Dubrovačko-Neretvanske županije susreli su se radi jačanja suradnje u infrastrukturnim projektima, prekograničnoj koordinaciji i korištenju EU fondova.
Vijesti / Politika | 22. 02. 2024. u 15:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač i zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović, zajedno s načelnikom Općine Ravno Andrijom Šimunovićem i EU koordinatoricom Vlade HNŽ-a Kristinom Crnjac, boravili su danas u radnom posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Općinskomu poglavarstvu Konavala.

S dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem i konavoskim načelnikom Božom Lasićem te njihovim suradnicima otvoreno je niz tema, s naglaskom na prekograničnu suradnju i mogućnosti boljega iskorištenja raspoloživih sredstava iz EU fondova za tu namjenu, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

U tijeku je nekoliko zajedničkih vitalnih infrastrukturnih projekata uz granični i pogranični pojas ovih dvaju županija.

Na prostoru općine Ravno, kao druge najveće općine u FBiH, u tijeku su projekti izgradnje, obnove i proširenja prometnica i pristupa međudržavnim graničnim prijelazima glede bolje i sigurnije prometne povezanosti, te izgradnja vodoopskrbnih i odvodnih sustava, osobito na prostoru Ivanice koja će i vodoopskrbno i u mreži odvodnje biti povezana s Dubrovnikom, uz financijsku potporu Vlade Republike Hrvatske.

Foto: Vlada HNŽ / Posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Unaprjeđenje korištenja IPA fondova

Premijerka Buhač kazala je da su ovom prigodom posebno otvorili teme unaprjeđenja korištenja IPA prekograničnih projekata te modaliteta zajedničkoga razvijanja turističkih potencijala.

''Zajednička nam je opredijeljenost nastaviti razvijati našu jako dobru suradnju, sve na tragu održivoga gospodarskog razvitka i daljnjega napretka naših sredina te unaprjeđenja kakvoće življenja našega pučanstva'', komentirala je Buhač.

Naglasila je važnost razmjene iskustava s ovom hrvatskom županijom, osobito na tragu planova HNŽ-a za osnivanje Ureda za EU integracije i EU fondove, u svjetlu činjenice da i županije čekaju iznimno velike i složene zadaće po otvaranju pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

''Imamo desetak projekata prekogranične suradnje koje dvije županije, kroz svoja tijela ili jedinice lokalne samouprave, zajednički prijavljuju. To je način na koji ćemo nastaviti raditi, očekujući uspjeh prijavljenih projekata koji će osjetno doprinijeti rastu kakvoće života s obje strane granice'', poručio je župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, naglasivši snažne prijateljske i partnerske poveznice HNŽ-a i DNŽ-a.

Ured za EU fondove

Konavoski načelnik Božo Lasić podsjetio je na uspješnu suradnju Konavala, Mostara i Ravnoga na projektu revitalizacije nekadašnje uskotračne pruge Ćiro, istaknuvši kako Konavle i Ravno imaju i potpisani sporazum o prijateljstvu.

Izrazio je punu pripravnost za pomoć HNŽ-u u osnivanju ureda koji bi radio na iskorištenju sredstava iz fondova Europske unije, a kao predsjednik Hrvatske zajednice općina, obećao je i konkretnu pomoć u obogaćenju knjižnoga fonda Narodne knjižnice HNŽ-a.

Iz Vlade HNŽ-a podsjećaju da su Hercegovačko-neretvanska i Dubrovačko-neretvanska županija suosnivačicama i stalnim članicama Jadransko-jonske euroregije, zahvaljujući kojoj je dosad ostvareno nekoliko značajnih prekograničnih projekata u više područja, od infrastrukture, gospodarstva i poljoprivrede, do obrazovanja, turizma i zaštite okoliša.

''Tu suradnju želimo produbiti i podići na novu razinu'', zaključila je predsjednica Vlade, zahvalivši kolegama Dobroslaviću i Lasiću na gostoprimstvu i nedvojbenoj pripravnosti za daljnjim jačanjem prijateljskih veza dvaju županija, kao i njihovih pojedinačnih gradova i općina.

Kopirati
Drag cursor here to close