HNŽ može biti supe županija

Buhač i Alić nakon sastanka sa Sattlerom: Mostar će dobiti ured protiv korupcije

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini, veleposlanik Johann Sattler danas je u posjeti Mostaru i Širokom Brijegu.
Vijesti / Politika | 11. 12. 2023. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar će uskoro dobiti ured protiv korupcije obećali su veleposlaniku Johannu Sattleru premijerka Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač i predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Džafer Alić.

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini, veleposlanik Johann Sattler danas je u posjeti Mostaru i Širokom Brijegu.

Tijekom posjete Mostaru sastao se s rukovodstvom županije, koje je izvijestilo ambasadora o prethodnim aktivnostima koje su bile usmjerene na Formiranje Vlade HNŽ na ovaj period poslije izbora 2022. godine.

''Kazali smo da smo imenovali novu Vladu, da smo imenovali 12 novih članova Vlade odnosno; od 12 svi su novi članovi i da osjetimo pozitivnu energiju u pitanju rješavanja nagomilanih problema u kantonu; tako i na neki način projekciji budućeg rada Vlade odnosno optimizmu u smislu koraka koji se tiču napretka trenutne vlade. Naravno izvijestili smo i o formiranju skupštinskih tijela koji je uspostavljen s ovim dijelom formiranja Vlade i iskazali smo potrebu da radimo na određenim koracima koji su važni ka koracima koje BiH ima ka rješavanju i pristupu 14 prioriteta koje je EU postavila pred BiH'', rekao je Alić.

Sattler rekao što se očekuje od HNŽ-a

Dodao je da što se tiče županije i zakona koji se donose na županiji u tom dijelu će biti dodatnih usuglašavanja i mjera koje su važne u njihovom opusu rada.

''Ono što je jako bitno dobili smo informacije uvaženog veleposlanika Sattlera o onome što se očekuje od nas. Smatramo da Skupština to s Vladom može ispuniti i napraviti plan djelovanja kroz svoj program rada i da će obuhvatiti sve što je potrebno u smislu usuglašavanja akata i projekcije poslova u budućem periodu'', rekao je Alić.

Dodaje da je jedna važnih stvari to što su u prethodnom radu Vlade imali tim koji je radio na strategiji borbe protiv korupcije u županiji, a ono što je potrebno je dodano raditi u tom smislu i uspostavljanju ureda za borbu protiv korupcije.

Najavio je u ovom smislu dodatna usuglašavanja s Vladom.

Ured za borbu protiv korupcije

Premijerka Buhač istaknula je da je ključno uspostavljanje ureda za borbu protiv korupcije, na što će staviti prioritet u narednom razdoblju kako bi ispunili očekivanja koja su stavljena pred ovu županiju.

''Mi kao Vlada smo prezentirali programske smjernice i iskazali punu opredijeljenost da napravimo sve na putu naše županije; odnosno BiH ka EU. Izrazila bi zadovoljstvo činjenicom da su nam programske smjernice usuglašene sa zahtjevima reformskih procesa iz mišljenja Europske komisije na što smo dobili potvrdu ambasadora uz usuglašavanje dodatnih pitanja'', rekla je premijerka.

Veleposlanik Johann Sattler je istaknuo da su danas diskutirali o dvije teme. Razgovaralo se o onome što se dešava na razini EU, gdje se ovaj tjedan održava summit o procesu proširenja, a potkraj tjedna održava se važan sastanak liderstva EU, gdje će se razgovarati i o dodatnim sredstvima podrške za BiH.

Sattler je istaknuo da su danas diskutirali o dvije teme. Razgovaralo se o onome što se dešava na razini EU, gdje se ovaj tjedan održava summit o procesu proširenja, a potkraj tjedna održava se važan sastanak liderstva EU, gdje će se razgovarati i o dodatnim sredstvima podrške za BiH.

HNŽ može biti super županija

''Novi program pomoći se zove Plan za rast i razvoj i iznosit će 6 milijuna eura. S obzirom na institucionalno ustrojstvo, vrlo malo toga EU može uraditi bez suradnje i snažnog angažmana nadležnih domaćih institucija na različitim nivoima. Bilo je razgovora o nadležnostima i koliko županije mogu doprinijeti ukupnoj slici. Razgovarali smo o privredi i potencijalima. Koliko Bogom danih resursa ova regija posjeduje koji je postavljaju u poziciju da bude super županija i super regija kada je riječ o zelenoj energiji'', kaže Sattler dodajući kako HNŽ ima puno potencijala i moglo bi se više iskoristiti u iskorištavanju vjetra i solarne energije, ali i turizma i to je samo mali dio onoga što ima ovdje se koristi.

''EU je najveći investitor i trgovinski partner u BiH, uključujući ovu županiju. U tijeku je isplaćivanje EU za ugrožena domaćinstva dio sredstava za povećanje energetske efikasnosti poduzećima i domaćinstvima Koridor Vc se gradi i ima veliki značaj i u ovoj županiji. Sve ovo je pokazatelj da za BiH nema plana B'', kaže Sattler.

Rekao je kako EU nije samo puko tržište. To je unija vrijednosti i važno je da BiH ispuni sve obveze koje dolaze s tim i da se poštuju ljudska prava i slobode.

''Da se omogući sloboda udruživanja i danas sam dobio uvjeravanja da će se naći i dobar Zakon o slobodi okupljanja. Predsjedavajući i premijerka uvjerili su me da će se formirati i Odjel protiv korupcije ovdje u Mostaru što je izuzetno važno'', rekao je Sattler.

Kopirati
Drag cursor here to close