O izborima i jajima

Izetbegović: Trebao se dogoditi sastanak u Mostaru, nisam pozvan…

Na pitanje mogu li izbori biti odgođeni, Izetbegović je kazao da mogu biti odgođeni ''maksimalno jedan mjesec, ali da će se desiti''.
Vijesti / Politika | 23. 02. 2022. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Hrvati imaju sve mogućnosti da zaustave sve što žele na razini Federacije BiH i na razini države, i u Vijeću ministara i Domu naroda. Priča o ugroženosti je deplasirana, ako je itko ugrožen to je BiH i njeni patrioti'', rekao je čelnik SDA Bakir Izetbegović nakon sjednice Doma naroda.

Na pitanje mogu li izbori biti odgođeni, Izetbegović je kazao da mogu biti odgođeni ''maksimalno jedan mjesec, ali da će se desiti''.

''Bilo bi dobro da riješimo sve što se tiče izmjena Izbornog zakona, prije svega mislim na implementacije presuda Ustavnog suda i Suda za ljudska prava iz Strasbourga. Gospodin Čović pokazuje sebi svojstven optimizam. Jučer se trebao dogoditi neki sastanak u Mostaru koji se nije desio. Ne znam o čemu se radi, niti sam pozvan, niti je Radončić pozvan, s njim sam komunicirao jučer. Nema najava od prijatelja međunarodne zajednice da će doći. Nije nemoguće da se neki sporazum postigne. Znamo šta je naš stav i ako se on realizira, a u pitanju je funkcionalnost FBiH, može doći i do sporazuma'', rekao je.

Video: Izetbegović: Neće se govoriti o BiH na nivou entiteta, nego na nivou državnih institucija

Komentirajući da je na današnjoj sjednici Doma usvojen zaključak kojim se traži izbor i imenovanje članova Središnjeg izbornog povjerenstva na osnovu javnog natječaja jer se tvrdi da sadašnji saziv nije izabran i imenovan u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH, Izetbegović je ''kazao da će SIP nastaviti raditi te da takav zaključak ne znači ništa''.

''SIP je legalan i o tome može odlučivati sud, ako se uvede takva praksa mi bismo mogli kojekakve slične zaključke donositi. U pitanju je politikantski vjerojatno i predizborni pokušaj od kojeg neće biti ništa'', rekao je Izetbegović.

Osvrnuo se i na najavu Delegacije Europske unije u BiH o ugroženosti 600 milijuna eura za razne projekte ako se nastavi ovakvo stanje u zemlji, kazavši da je to vrlo loša strategija što je rekao i dužnosnicima Europske unije, ocjenjujući da bi sankcije trebalo precizno usmjeriti na one koji prave probleme, a ne na narod i BiH.

Govoreći o sankcijama za dužnosnike u BiH, Izetbegović je rekao kako ''sankcije treba usmjeriti precizno, kirurški na one koji prave probleme a ne na narod i na BiH''.


''Mislim da je to jedna strategija od koje će se odustati, čemu dalje produljivati siromaštvo i zaustavljati razvoj BiH. Ništa se time postići neće'', kazao je Izetbegović.

Govoreći o usvojenom zaključku delegata Kluba Srba iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojim se poziva Dom naroda da podrži inicijativu entitetske Narodne skupštine Republike Srpske za razgovor i dijalog između dva entiteta i tri konstitutivna naroda o mogućim rješenjima za BiH, Izetbegović je kazao da je dijalog dobrodošao, ali je vrlo jasno tko može voditi dijalog o onome što su nadležnosti i pitanja države.

''Entitet Republika Srpska, entitetska skupština i poslanici su proizveli ovu krizu pa neka je i rješavaju. Ne znam zašto to pokušavaju spustiti na nivo entiteta jer smo mi to već odbili. Neće se govoriti o BiH na razini entiteta nego na razini državnih institucija i predstavnika'', poručio je Izetbegović.

Govorio je i o situaciji između Rusije i Ukrajine te doda da ''se ne možemo praviti da ne vidimo 'slona u sobi'''.

''Takav presedan se mora zaustaviti i mi tu moramo imati stav. To je protiv međunarodnog prava i onoga što su definirali Ujedinjeni narodi kada su u pitanju nepromjenjivosti granica. Takva stvar se naravno može prenijeti i na Balkan, izazvati određenu interferenciju, ohrabriti, inspirirati neke na Balkanu da možda mogu neke stvari silom rješavati što bi bilo jako loše. Ovo treba zaustavljati na vrijeme, zaustaviti agresiju na vrijeme i tu treba biti hrabar. Tu ne treba, što bi rekli, hodati po jajima'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close