Proračunske rezerve

Izetbegović iz Proračuna financirao putovanja bošnjačkih udruženja u Haag?

Izetbegović je platio iz proračunske rezerve odlazak članova dva bošnjačka udruženja u Haag, navodi Glas Srpske.
Vijesti / Politika | 02. 12. 2017. u 10:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović platio je iz proračunske rezerve odlazak članova dva bošnjačka udruženja u Haag na izricanje presude nekadašnjem zapovjedniku Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, što je iskorišteno za antisrpsku propagandu, piše "Glas Srpske".

Prema odlukama donesenim 3. studenog, Izetbegović je dao gotovo 5.000 KM iz tekuće proračunske rezerve za ove namjene, koje ne spadaju u hitne i izvanredne niti predstavljaju bilo kakav projekt, pa je Savez logoraša u BiH dobio 3.000 KM, a Udruženje žena žrtava rata iz Sarajeva 1.800 KM. 

"Glas Srpske" navodi da je isplata obrazložena kao pomoć za organiziranje putovanja u Haag s ciljem prisustva izricanju prvostupanjske presude generalu Mladiću, prenosi Srna. 

Novac iz tekuće rezerve se, prema Zakonu o financiranju institucija BiH, može koristiti za financiranje hitnih i izvanrednih izdataka i programa koji nisu uvršteni u proračun, za financiranje troškova međunarodnih sporova i arbitraža, novih institucija koje tijekom fiskalne godine steknu status proračunskog korisnika i kao grantovi neprofitnim organizacijama. 

Izetbegović je tri puta ove godine dao 21.500 KM iz proračunske rezerve za memorijale posvećene njegovom pokojnom ocu Aliji, a lani je za iste namjene dao 8.000 KM. Prema pisanju ovog lista, bošnjački član Predsjedništva BiH je prošle godine potrošio 120.000 KM koje je imao na raspolaganju, tako što je novac podijelio uglavnom bošnjačkim udruženjima proisteklim iz proteklog rata, iako blagajnu na nivou BiH puni i Republika Srpska. 

Na te adrese otišlo je više od 53.000 KM, od čega je Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti iz Sarajeva dobio 20.000 KM za projekt "Muzej genocida – genocid nad Bošnjacima 1992/1995" u okviru kojeg su izneseni krivotvoreni podaci o žrtvama u proteklom ratu, a Srbija i Srbi optuženi za genocid u cijeloj BiH, piše Srna. 

Zastupnik SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović smatra nedopustivim da se na taj način zloupotrebljava novac poreznih obveznika iz cijele BiH, pa time i iz Srpske. 

"Izetbegović smatra da su u BiH žrtve samo pripadnici jednog, njegovog naroda, a da su druga dva na ovaj ili onaj način njih napadali", istaknuo je Prodanović, te poručio da zbog niza zloupotreba treba ukinuti mogućnost ovakvog trošenja proračunskog novca.

Kopirati
Drag cursor here to close