Vrući mjesec

Vučić na vezi s Izetbegovićem: Regija po spas ide u Beograd

Vučić će se u prosincu sastati s liderima zemalja zapadnog Balkana i predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, kao i da će sudjelovati u više rundi razgovora Beograda i Prištine.
Vijesti / Politika | 30. 11. 2017. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da su sastanci koje će imati sljedećeg tjedna, među kojima je i onaj s članovima Predsjedništva BiH, važni za vojnu, političku i energetsku sigurnost, ističući da se zemljama regije otvaraju brojne mogućnosti.

"Pred nama je dosta izazova, ali i mnogo šansi. Želio bih da u duhu prijateljstva razgovaramo o zajedničkim prioritetima i mogućnostima za unapređenje suradnje koja će doprinijeti razvoju naših zemalja i naroda", rekao je Vučić za Blic.

List ocjenjuje, ukazujući na Vučićevu agendu za prosinac, da bi sljedeći mjesec mogao biti odlučujući kada je riječ o odnosima u regiji, prenijela je Srna.

Blic navodi da će se Vučić u prosincu sastati s liderima zemalja zapadnog Balkana i predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, kao i da će sudjelovati u više rundi razgovora Beograda i Prištine.

U Beograd u ponedjeljak, 4. prosinca, stižu članovi Predsjedništva BiH predvođeni predsjedavajućim Draganom Čovićem.

List napominje kako će ovo biti prvi službeni susret Vučića i Bakira Izetbegovića nakon izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH "da se nada da će BiH priznati Kosovo".

Blic piše da su velike šanse da se sljedećeg tjedna "na stolu" nađu i prijedlozi o razgraničenju između Srbije i BiH.

Izvor blizak predsjedniku Srbije rekao je za ovaj list da se prethodnih dana i tjedana vrlo intenzivno radilo i da to što Vučića nije bilo mnogo u javnosti ne znači da su odnosi u regiji bili zapostavljeni.

"Radilo se iza zatvorenih vrata, rješavale su se ključne stvari u vezi s BiH i Kosovom. Izaslanici su također bili angažirani. Predsjednik je sve vrijeme bio na vezi i s Bakirom Izetbegovićem i s Miloradom Dodikom. Već 6. prosinca očekuje se da budu poznati rezultati tih razgovora", rekao je ovaj izvor.

Dva dana nakon delegacije BiH, na sastanak u Beograd dolaze premijeri Bugarske Bojko Borisov, Grčke Aleksis Cipras i Rumunjske Mihaj Tudose.

Nakon susreta u Varni, gdje je održan prvi sastanak, lideri četiri zemlje razgovarat će u Beogradu o europskoj perspektivi Srbije, zajedničkim projektima, ekonomskoj suradnji.

"Bugarska preuzima predsjedavanje EU i njihova podrška će biti od velikog značaja, naročito kada je riječ o prezentaciji zajedničkih projekata za koje su potrebna sredstva EU", kaže izvor ovog lista.

Riječ je o sastanku koji se smatra ključnim za budućnost regije, a veliki dio će biti posvećen energetskoj sigurnosti.

Vučić o presudama

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je u srijedu kako bi imao što poručiti ljudima u Europskoj uniji, u povodu njihovih "različitih aršina" i riječi izgovorenih o Srbiji i Hrvatskoj u povodu posljednjih presuda Haškog suda.

Vučić je rekao da se ni na koji način ne bi rugao činu haškog osuđenika Slobodana Praljka, koji je jučer izvršio samoubojstvo u sudnici te da su "dvostruki aršini EU ono što vidi kao problem".

"Ja se tom činu ne bih rugao ni na koji način i ne bih ga nazivao kukavičkim, ali bih imao što poručiti ljudima u Europskoj uniji povodom njihovih različitih aršina i riječi izgovorenih o Srbiji i Hrvatskoj u povodu posljednjih presuda", prenose srbijanski mediji Vučićevu izjavu.

Istaknuo je da će o tome govoriti na sastanku s predstavnicima zemalja EU.

"Pokušat ću im ukazati na to čemu je Srbija izložena, a kako se naprave slijepi i gluhi, ponekad i glupi, kad su neki drugi u pitanju", napomenuo je Vučić.

Osvrćući se na reakcije iz regije na posljednju presudu liderima Herceg-Bosne, Vučić je rekao da Srbija gleda u budućnost.

"Državno rukovodstvo Srbije akcent je stavilo na budućnost, ne bježeći od prošlosti i teških tema, ne bježeći od iskazivanja poštovanja prema žrtvama, naprotiv. To su bile naše ključne rečenice. Ali, po reakciji u drugim dijelovima naše regije, vidite da nitko budućnost nije ni spomenuo", rekao je Vučić.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close