Nović

Izborni zakon: Ima i pesimista

Istaknuo je kako se "optužuje SNSD i da je kriva Republika Srpska oko izbora članova Predsjedništva BiH".
Vijesti / Politika | 05. 07. 2021. u 13:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajućeg Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva BiH Sredoje Nović izjavio je da je apsolutni pesimista i da se ne može očekivati da se postigne dogovor u vezi sa Izbornim zakonom.

Prema njegovim riječima, ukoliko se ovako nastavi, kako je krenulo jučer i danas i u Interesornoj radnoj grupi i u izjavama, dogovora nema.

"Ovdje smo se počeli ponašati na način da zastupamo tvrdokorne političke stavove, a ne da pristupimo radu Interresorne radne grupe", rekao je Nović novinarima nakon sastanka sa zapadnim dužnosnicima.

Istaknuo je kako se "optužuje SNSD i da je kriva Republika Srpska oko izbora članova Predsjedništva BiH".

"Ovo je problem koji traje godinama, a kada dođu stranci onda se jedni dodvoravaju, drugi trče u zagrljaj, treći bježe od njih", rekao je Nović.

Istaknuo je kako treba razmatrati Izborni zakon i razgovarati, a ne to činiti preko medija.

"Republici Srpskoj sigurno ne smeta ni asimetrični ni neposredni ni posredni izbor člana Predsjedništva. Ne vidim nijednog razloga zašto je to uopće problem, osim kada se ukida prefiks srpski i nećemo reći da se u Republici Srpskoj bira Srbin. Dovoljno je samo reći da se bira jedan član Predsjedništva iz Republike Srpske. Tko može reći danas da to nije demokracija?", pita Nović.

Dodaje je kako se tako može svatko kandidirati.

Prema njegovim riječima, ukoliko se u Interesornoj radnoj grupi ne promijeni metodologija rada, da se odabere četiri-pet ključnih pitanja na kojima će se raditi i razjasniti, pa potom riješiti, onda će to biti propala stvar.

"Uzalud je očekivati, a poštujem stručnjake iz raznih zemalja koji dođu, da se ovdje rješava ključna stvar", rekao je Nović.

Na pitanje hoće li se stav SNSD-a i HDZ-a BiH promijeniti ukoliko se uključi CIK, Nović je rekao da sumnja u to.

"Šta god se sada uradi oko SIP-a, ta ustanova je tema međusobnog nepovjerenja", rekao je Nović.

Video: Palmer: Neophodno provesti i ograničene ustavne reforme

Nović je istaknuo da je uzaludno govoriti da je SIP legalan i legitiman, a s druge strane to negirati.

"Interesorna radna grupa je zbog toga dodatno u problemu, kada dolazi od organa za koji mi mislimo da nije izabran u skladu sa zakonom i jasno je da imate otpor", rekao je Nović.

Dodao je kako će se i taj otpor prevladati i da će prihvatiti prijedlog SIP-a koji im je stigao.

"Ovo što je došlo od SIP-a daleko je od toga da je nastalo i rađeno u SIP-u. Dobro znamo da to nije `dijete` SIP-a, već da je to `dijete` negdje drugo na nastalo i usvojeno privremeno dok se ne vidi tko će biti staratelj", rekao je Nović.

Kopirati
Drag cursor here to close