Podržavaju BiH

Palmer i Eichhorst nisu uvjerili oporbu da prihvati dogovor HDZ BiH i SDA

Vijesti / Politika | 04. 07. 2021. u 16:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovdje smo da izrazimo solidarnost Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije za Bosnu i Hercegovinu, na njenom transatlantskom putu, da damo podršku Bosni i Hercegovini u njenom kretanju, putovanju ka članstvu u Europskoj uniji.

To je kazao američki izaslanik za Zapadni Balkan Matthew Palmer koji je danas razgovarao s liderima političkih stranaka u BiH i te razgovore ocijenio dobrim i konstruktivnim.

"Puno toga treba uraditi i puno je još posla pred nama, iako nije lako postići ono što se želi, ali su razgovori s političkim liderima bili kvalitetni", ocijenio je Palmer.

Bili smo iznenađeni time, dodao je, da su pokazali spremnost da se dođe do sporazuma koji će biti od koristi Bosni i Hercegovini i njenom kretanju naprijed kao i svim građanima BiH.

"Mi nemamo nikakva rješenja, ali ono što imamo su želja i volja da pomognemo i potaknemo razgovore, kako bismo na neki način dali taj osjećaj, “injekciju” hitnosti – koliko je bitno i hitno da se ta pitanja što prije rješavaju", naglasio je Palmer.

- Postoji šansa, rekao je, da se ove godine, koja nije izborna, riješe pitanja reforme Izbornog zakona BiH, ograničena ustavna reforma, izborno zakonodavstvo, ali i ekonomska reforma, kao i pitanja koja treba rješavati da bi BiH išla ka prosperitetu i stabilnosti.

Eichhorst: Čuli smo dosta ohrabrujućih poruka

Izvršna direktorica za Zapadnu Europu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst, današnje razgovore s političkim predstavnicima u BiH ocijenila je veoma dobrim i konstruktivnim.

Cilj razgovora koje vode zajedno sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Matthew Palmerom, kako je rekla, je da ohrabre političke aktere u BiH da konačno počnu raditi na važnim temama, uključujući provedbu relevantnih presuda Europskog suda za ljudska prava, u oblasti vladavine prava.

"Imali smo do sada izuzetno dobar dijalog u kojem smo se dotakli i realizacije i preporuka OSCE, vezano za izborni proces. Čuli smo dosta ohrabrujućih poruka, a osnovni cilj tih poruka je eliminacija diskriminacije koja je utvrđena zakonskim odredbama u BiH: a radi se o eliminiranju diskriminacije, korupcije u izbornom procesu, sprječavanju izbornih krađa i drugih povreda iz Izbornog zakona BiH", kazala je Eichhorst.

Uz izraze zahvalnosti sudionicima na konstruktivnom dijalogu, ona je najavila nastavak dijaloga s liderima političkih stranaka u BiH i za sutra.

Ponovila je da Sjedinjene Američke Države i Europska unija imaju jedinstven stav o aktualnim pitanjima u BiH.

Čović i Izetbegović

Predsjednici HDZ BiH Čović i SDA Izetbegović su nakon sastanka s Palmerom i Eichhorst iskazali optimizam te uvjerenje kako su sada znatno bliže rješenju za kojim se već godinama traga.

Čović je novinarima kazao kako su razgovori s Palmerom i Eichhorst te s predstavnicima SDA biti "izuzetno produktivni".

"Nismo razgovarali o detaljima ali smo vrlo jasno prepoznali put kojim možemo za veoma kratko razdoblje doći do rješenja izbornog zakona", kazao je Čović dodajući kako bi ono moglo biti na tragu rešenja koje su HDZ BiH i SDA postigli kada su dogovorili nova izborna pravila za gradske vlasti Mostara.

Prije Čovića i čelnik SDA Izetbegović novinarima je kazao kako ima dojam da su sada znatno bliže rješenjima za novi izborni zakon no istaknuo je kako se o tome moraju očitovali i čelnici oporbenih stranaka.

Oporba

Radni ručak koji su Palmer i Eichhorst priredili za predstavnike oporbe nije dao naznake kako bi oni mogli pristati na rješenja o kojima se dogovaraju HDZ i SDA.

Tek se od predstavnika oporbe i doznalo kako bi dvije vladajuće stranke način biranja članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH željeli riješiti neizravnim izborom odnosno glasanjem u parlamentu.

Stranke iz Republike Srpske inzistiraju pak da se član Predsjedništva BiH iz tog entiteta bira izravno na općim izborima kao i do sada.

"U ovom trenutku priča je oko indirektnog ili direktnog izbora članova Predsjedništva i hoće li možda biti asimetrija. Mi u SDP-u smo spremni razgovarati o oba rješenja, i o direktnom i indirektnom, ali ne prihvaćamo asimetrična rješenja. Naravno da je bilo kolega koji su imali i drugačiji stav", kazao je novinarima Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH).

Predsjednik stranke Narod i pravda (NiP) Elmedin Konaković je pojasnio kako predstavnicima oporbe zapravo nitko nije ni pokazao papir na kojemu bi bila navodno približena rješenja a Izetbegoviću je poručio da ne pokušava oporbi "fakturirati" neke svoje račune jer ona na to neće pristati.

I predstavnica Naše stranke (NS) Sabina Čudić je kazala kako su neprihvatljiva rješenja koja dodatno kompliciraju politički i izborni sustav i mogućnost dogovora i deblokade procesa.

Čelnik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović kratko je kazao kako za njih ne dolazi u obzir neizravni način biranja srpskog člana Predsjedništva BiH.

Palmer i Eichhorst svoju posredničku misiju u BiH nastavljaju i u ponedjeljak susretom s članovima parlamentarne radne skupine zadužene za izradu prijedloga izmjena izbornog zakona te s članovima Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close