Mogu li to 'naši?'

Potrebno provesti i ograničene ustavne reforme

Sjedinjene Američke Države i Europska unija stoje zajedno, rame uz rame, u nastojanju da pomognu ovaj proces.
Vijesti / Politika | 05. 07. 2021. u 12:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika u Uredu za Europu i Euroaziju Matthew Palmer je, nakon sastanka s članovima Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, danas u Sarajevu izjavio novinarima da predstavnici ove radne grupe imaju i zadatak i obvezu, kao i predstavnici svih stranaka koji su članovi ove grupe, da rade na unapređenju izbornog zakonodavstva, da pojačaju njegovu nepristranost, transparentnost i da pojačaju povjerenje svih građana u izborni proces.

Provedba presuda

''To je ono što se nadamo da će postići kroz svoj rad'', kazao je Palmer, dodajući da je 2021. godina, godina da se provedu sve ove promjene.

Po njegovim riječima, neophodno je provesti i ograničene ustavne reforme koje bi omogućile i provedbu svih relevantnih presuda kako Europskog suda za ljudska prava tako i presuda Ustavnog suda BiH, a isto tako omogućila i neka tehnička unapređenja samog izbornog procesa.

''Kao što su brojne političke stranke, predstavnici civilnog društva i druge institucije uočile tijekom provođenja izbora prošle, 2020. godine, u samom sustavu su uočene brojne potrebe za reformom, od transparentnosti, do funkcionalnosti, do pravičnosti sustava. Upravo je to ono na čemu je potrebno raditi kako bi se unaprijedio sustav za naredni izborni ciklus'', smatra Palmer.

Video: Palmer: Ovdje smo da podržimo BiH

Napominje da je mnogo posla i diskusija pred Interresornom radnom grupom, te da je mnogo posla ostalo da se uradi.

Kaže da se najvažniji dio posla odnosi, između ostalog, i na provedbu svih preporuka koje je dao ODIHR i GRECO.

Stručnost

''Pozivamo međuresornu radnu grupu da angažira obvezno i stručnost koja postoji u okviru Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, civilnog sektora i međunarodnih organizacija, kako bi se za neredni izborni ciklus poboljšali i pravičnost i transparentnost izbora i omogućio odgovarajući pristup izborima svima'', naveo je Palmer.

Napomenuo je da je OSCE ponudio da bude domaćin radnom sastanku koji bi bio organiziran između članova Interresorne radne grupe i predstavnika Venecijanske komisije, kako bi se u sve uključio i ODIHR i sa te strane stekla relevantna mišljenja i uputstva i pomoć.

Istaknuo je da Sjedinjene Američke Države i Europska unija stoje zajedno, rame uz rame, u nastojanju da pomognu ovaj proces.

Izbori 2022.

Dodao je da je mnogo posla još potrebno uraditi, ali SAD i EU su partner i Interresornoj radnoj grupi i tu su kao i saveznici i najbolji zagovornici svih promjena koje je potrebno realizirati.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao je da kada su u pitanju izbori 2022. godine, najvažnije je provođenje reformi tijekom ove godine koje bi bile nepohodne kako bi se 2022. godine desili izbori koji bi bili transparentni, odgovorni, koji bi zadovoljavali standarde EU u toj oblasti.

''Isto tako je veoma važno da se svi politički lideri okupe oko istog stola i da razgovaraju. Isto tako, u te razgovore da uključe i konzultiraju predstavnike civilnog društva, SIP-a i međunarodne eksperte, sve s ciljem da imamo fer, pravične i transparentne izbore u 2022. godini'', zaključio je Palmer.

Dodao je da je njihov cilj da potaknu sve strane u ovom procesu da rade ka uspjehu.

Kopirati
Drag cursor here to close