Što se zapravo mijenja?

Izbori u BiH: Princip je isti, sve su ostalo nijanse

Po dosad prebrojanim glasovima na skoro 85 posto biračkih mjesta Komšić je ponovo pobijedio kandidatkinju HDZ BiH Borjanu Krišto zahvaljujući glasovima koje je dobio u sredinama s bošnjačkom većinom.
Vijesti / Politika | 03. 10. 2022. u 11:09 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedjeljni opći izbori u BiH promijenili su odnos političkih snaga u njoj, no nedovoljno za potpunu promjenu vlasti pa će njome u naredne četiri godine najvjerojatnije i dalje upravljati tri velike nacionalne stranke koje su bile u koaliciji i protekle četiri godine.

Novi članovi Predsjedništva BiH su Denis Bećirović iz SDP-a iz reda Bošnjaka i Željka Cvijanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika iz reda Srba, dok je Željko Komšić uspio izboriti još jedan, četvrti mandat u državnom vrhu kandidirajući se kao Hrvat.

Prve reakcije

Po dosad prebrojanim glasovima na skoro 85 posto biračkih mjesta Komšić je ponovo pobijedio kandidatkinju HDZ BiH Borjanu Krišto zahvaljujući glasovima koje je dobio u sredinama s bošnjačkom većinom.

Uvjerljiva pobjeda Bećirovića, koji je nad čelnikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem ostvario prednost veću od 15 posto, prilično iznenađenje jer se očekivala tijesna utrka, a Bećirović je dobio 100 tisuća glasova više od Izetbegovića.

"Posebno želim poručiti ljudima da moramo biti spremni jednako brinuti o svim ljudima. I o onima koji su glasali za nas, i o onima koji nisu glasali za nas. Ljudi trebaju biti jednaki u BiH", kazao je Bećirović u govoru nakon proglašenja pobjede.

Priznajući poraz već u prvim satima nakon zatvaranja birališta, Izetbegović je kazao kako naprosto nije imao izgleda u srazu s kandidatom iza kojega je stalo 11 oporbenih stranaka, ali je istaknuo kako se bez njegove stranke ipak neće moći formirati vlast.

Na sličan je način reagirao i čelnik HDZ BiH Dragan Čović kazavši kako će njegova stranka biti nezaobilazan faktor u uspostavi vlasti.

"Organizirali smo se tako, bez obzira hoće li netko nešto nametnuti, da se bez nas ne može uspostaviti vlast u Federaciji BiH. To znači da je hrvatski narod sebi osigurao legitimno predstavljanje, mogućnost da bira predsjednika Federacije pa time i izvršnu vlast na svim razinama", kazao je Čović.

Rezultati za Zastupnički dom

Njegove i Izetbegovićeve procjene potvrdili su i prvi rezultati izbora za zastupnike u Zastupničkom domu parlamenta BiH.

Iz podataka koje je u ponedjeljak objavilo Središnje izborno povjerenstvo (SIP) proistječe kako su SDA i HDZ BiH sa svojim partnerima dobili najviše glasova u toj utrci, jer je za njih glasalo oko 25 posto odnosno 20 posto birača.

Kod dosadašnje oporbe najbolje stoji SDP, s oko 13 posto glasova, a u toj stranci računaju na savez s Narodom i pravdom (NiP) i Našom strankom (NS), koje zajedno imaju potporu tek nešto više od 10 posto biračkog tijela. SDA se pak može osloniti na Komšićevu Demokratsku frontu (DF) s kojom je i ranije bila u koaliciji, a ovoga je puta dobila nešto više od sedam posto glasova i sigurno ulazi u državni parlament.

SDA i HDZ BiH tako se profiliraju kao najvjerojatniji partneri u novoj vladajućoj koaliciji na državnoj razini, a to otvara put i njihovoj suradnji na razini Federacije BiH.

Odluka Christiana Schmidta

HDZ i druge stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) dodatno su ojačani odlukom visokog predstavnika Christiana Schmidta da u izbornoj noći nametne izmjene izbornog zakona. Tim se izmjenama povećava sastav nacionalnih klubova u Domu naroda parlamenta Federacije BiH sa 17 na 23, a na 11 se povećava broj zastupnika iz svakog nacionalnog kluba koji čine kvalificiranu većinu potrebnu za predlaganje predsjednika i dopredsjednika entiteta odnosno cjelokupne izvršne vlasti.

Građanske i bošnjačke stranke nemaju gotovo nikakvih izgleda dosegnuti tu brojku sa svojim zastupnicima iz reda Hrvata pa HDZ-u ostaje zajamčen kontrolni paket u Domu naroda.

SDA i HDZ će kao partnera iz Republike Srpske vjerojatno ponovo imati Dodikov SNSD jer je ta stranka dobila više od 40 posto glasova u utrci za državni parlament, a tri oporbene liste predvođene Srpskom demokratskom strankom (SDS) i Partijom demokratskog progresa (PDP) zajedno imaju manje od 35 posto glasova.

Dodik je kazao kako i u parlamentu Republike Srpske očekuje da će zajedno s koalicijskim partnerima dobiti više od 60 posto mjesta pa računa na komotni nastavak svoje dugogodišnje vladavine.

Kopirati
Drag cursor here to close