Visoki predstavnik

Inzko: Gradonačelnicima omogućiti obavljanje poslova i nakon 1. studenoga

''Interesi općina i gradova izravno su ugroženi zbog postojanja pravnog vakuuma u razdoblju nakon 1. studenoga, što bi dovelo u pitanje funkcionalnost jedinica lokalne samouprave u FBiH", ističu iz SOG-a FBiH.
Vijesti / Politika | 30. 10. 2020. u 16:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neposredno izabranim načelnicima i gradonačelnicima u FBiH mora se omogućiti obavljanje neophodnih zadataka i poslova u periodu od dana isteka četverogodišnjeg mandata do dana kada će novoizabrani načelnici i gradonačelnici u Federaciji preuzeti svoje dužnosti, kazao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Naime, rezultati prošlih lokalnih izbora 2016. godine potvrđeni su i objavljeni 1. studenog 2016. godine, a prema Izbornom zakonu BiH, mandat članova predstavničkih tijela izabranih na redovnim izborima traje četiri godine i teče od dana objavljivanja rezultata izbora, pri čemu je mandat načelnika i gradonačelnika u FBiH vezan za mandat saziva općinskog/gradskog vijeća, priopćeno je iz Saveza općina i gradova (SOG) FBiH.

Dodaju kako prema ovim tumačenjima mandat trenutačnih članova općinskih/gradskih vijeća i trenutačnih načelnika/gradonačelnika u Federaciji BiH ističe 1. studenog ove godine, a ovogodišnji lokalni izbori održat će se tek 15. studenog, te očekuju da će Centralna izborna komisija potvrditi mandate novoizabranim lokalnim vlastima do 15. prosinca 2020. godine.

"U odgovoru na naš upit, SIP je odgovorilo da mandat dužnosnika izabranih na lokalnim izborima 2016. godine prestaje 1. studenog 2020. godine, napominjući da su ostala pitanja o načinu funkcioniranja organa vlasti regulirana samim aktima organa vlasti, statutima, odlukama i ostalim aktima. Budući da gradonačelnik rukovodi gradskim organom uprave i odgovara za ustavnost i zakonitost akata koje donosi i koje predlaže gradskom vijeću, ovo pitanje je izrazito značajno i urgentno za cjelokupno funkcioniranje jedinica lokalne samouprave u narednom razdoblju. U ovoj situaciji interesi općina i gradova izravno su ugroženi zbog postojanja pravnog vakuuma u razdoblju nakon 1. studenoga, što bi dovelo u pitanje funkcionalnost jedinica lokalne samouprave u FBiH", ističu iz SOG-a FBiH.

Nakon ovog odgovora, Savez se urgentno obratio Uredu visokog predstavnika BiH da, kako navode, sukladno svojim ovlastima i nadležnostima, razriješi ovu situaciju i osigura da trenutne lokalne vlasti izabrane 2016. godine mogu obavljati aktivnosti iz djelokruga svojih definiranih nadležnosti i rukovoditi općinskom/gradskom upravom u razdoblju od 1. studenog, kada im prestaje mandat, do dana potvrđivanja mandata novoizabranih načelnika/gradonačelnika.

Inzko je u svom odgovoru, osim već navedenog, također kazao i kako načelo kontinuiteta obnašanja javne funkcije koje se primjenjuje u ovom slučaju, proizlazi iz činjenice da funkcioniranje izvršne vlasti i vršenje njenih funkcija u jedinicama lokalne samouprave moraju biti neprestano osigurani.

Na ovaj način osigurala se zakonitost, regularnost i pravna utemeljenost svih odluka općina i gradova u tom razdoblju, pravovremena dinamika procesa usvajanja općinskih/gradskih proračuna za 2021. godinu, te funkcionalnost jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close