Blago nama

Inzko će svijetu pohvaliti Mostar

Redovno tijekom svake rasprave o BiH stalne članice Vijeća sigurnosti iznose generalne stavove o provođenju mira u BiH.
Vijesti / Politika | 22. 10. 2020. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda će početkom sljedećeg mjeseca raspravljati o situaciji u Bosni i Hercegovini, objavio je Dnevni avaz navodeći kako će, između ostalog, najvažnije međunarodno multilateralno tijelo raspravljati o produženju mandata vojnoj misiji EUFOR-a.

Avaz navodi i kako se očekuje da će Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, podnijeti polugodišnji izvještaj o situaciji u državi. Međutim, malo je diplomata koji očekuju da će biti konkretnijih posljedica ove diskusije.

Kako Avaz doznaje od izvora iz institucija Europske unije ovih dana traju konsultacija unutar struktura EU kako bi se zauzeo zajednički stav uoči važne rasprave o Bosni i Hercegovini.

Iz Vijeća sigurnosti su postavili rok za dostavljanja stavova do kraja ovog mjeseca, a redovno tijekom svake rasprave o BiH stalne članice Vijeća sigurnosti iznose generalne stavove o provođenju mira u BiH.

Visoki predstavnik u BiH će, piše Avaz, konstatirati pogoršanje političkih odnosa, koji, uz izazov pandemije koronavirusa, dodatno kompliciraju provođenje reformskih politika.

Očekuje se da će Inzko pohvaliti napredak u pogledu Mostara, gdje će biti održani lokalni izbori prvi put nakon 12 godina, ali će upozoriti na i dalje prisutnu separatističku retoriku.

Također, izvjesno je da će Inzko spomenuti i određene procese u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije te pozvati međunarodnu zajednicu da pojača pritisak kako bi se vlasti primorale na brže ispunjavanja obveza na putu k Europskoj uniji.

Kopirati
Drag cursor here to close