Reakcija

Inzko o zajedničkoj izjavi Srba i Hrvata - provokativno i ne vodi nikuda

''Političari se trebaju fokusirati na ciljeve koji su okrenuti budućnosti i na poboljšanje života građana koje predstavljaju'', poručio je Inzko.
Vijesti / Politika | 29. 10. 2020. u 14:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Buru reakcija u bh. javnosti, ali i međunarodnoj zajednici izazvala je izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojoj je najavio “razdruživanje” BiH.

Dodik je izjavio da će Srbi i Hrvati “kreirati zajedničku izjavu kako BiH može funkcionirati” i da je, ako ona ne bude prihvaćena, “jedino rješenje razdruživanje”.

Bolji život

Komentar na ovakav stav člana Predsjedništva BiH Avaz je zatražio od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka.

Inzko je za „Avaz“ istaknuo da izjave poput ove Dodikove ne vodi nikuda.

''Umjesto davanja provokativnih izjava koje ne vode nikuda, političari se trebaju fokusirati na ciljeve koji su okrenuti budućnosti i na poboljšanje života građana koje predstavljaju'', poručio je Inzko.

Dodao je da takve izjave samo stvaraju tenzije u vezi s temeljnim aspektima Daytonskog mirovnog sporazuma.

''U komunikeu od 3. lipnja 2020. godine Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) još jednom je potvrdio svoju neupitnu opredijeljenost za teritorijalni integritet BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta'', pojasnio je Inzko.

Prema njegovim riječima, Vijeće za implementaciju mira je jasno poručilo da entiteti nemaju pravo na odcjepljenje od BiH.

''Naglašeno je da entiteti postoje samo na osnovu Ustava Bosne i Hercegovine'', naglasio je Inzko.

Prijem u UN

Podsjetio je i na to da je BiH primljena u Ujedinjene narode 22. svibnja 1992., i to kao jedinstvena država.

''Ipak, nakon prijema u Ujedinjene narode, unutrašnja administracija promijenjena je Daytonskim mirovnim sporazumom'', kazao je Inzko.

Visoki predstavnik na kraju je jasno poručio da neće biti prekrajanja mape BiH.

''Naredni tjedan izvijestit ću o ovom i drugim osporavanjima Mirovnog sporazuma u svom redovnom obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda'', rekao je Inzko.

RS podriva državne institucije

Inzko je, podnoseći svoj prethodni izvještaj pred UN-om, naglasio da su vlasti RS “nastavile podrivati državne institucije u pokušaju da dokažu da su one neefikasne, neučinkovite i da nisu za dobrobit interesa RS”.

''Vlasti Republike Srpske su posebno napadale visokog predstavnika i Ustavni sud BiH, koji se opravdano smatraju čuvarima Ustava BiH'', poručio je tada, podsjeća Avaz.

Stav Delegacije EU

Na izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika reagirali su i iz Delegacije EU u BiH.

''Europska unija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH. Nepovredivost granica je temeljno načelo EU. Bilo koja retorika podjela posebno se treba izbjegavati tijekom predizborne kampanje koja se, umjesto toga, treba fokusirati na pitanja vezana za poboljšanja života građana BiH. Nadalje, politički akteri trebaju raditi na provedbi vitalnih reformi koje su neophodne za put zemlje ka pristupanju EU'', poručili su.

Kopirati
Drag cursor here to close