Dom HDZ-a

Imat će šta reći – Sastanak o Izbornom zakonu u Mostaru

Stranke Trojke i HDZ-a BiH odlučile su da će domaćim snagama raditi na izmjenama Izbornog zakona kako bi se izbjeglo nametanje od visokog predstavnika.
Vijesti / Politika | 09. 01. 2024. u 15:14 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako je i najavljeno nakon sastanka čelnika SDP-a BiH i HDZ-a BiH, Nermina Nikšića i Dragana Čovića, danas su u Mostaru o izmjenama Izbornog zakona razgovarali s ostatkom Trojke.

Sastanku u domu HDZ-a BiH nazoče uz Nikšića i Čovića, Elmedin Konaković i Edin Forto sa suradnicima.

Iako je ranije najavljeno kako neće biti izjava za medije, kao što ih nije bilo ni jučer, Konaković je prije ulaska u dom domaćina rekao kako će ''imati što za reći poslije sastanka''.

Naime, Nikšić i Čović su nakon što su u ponedjeljak ''izrazili spremnost da samostalno izmijene Izborni zakon'' najavili žurni sastanak stranaka koje čine vlast u Federaciji BiH – HDZ-a BiH, SDP-a, Naroda i Pravde i Naše stranke.

Foto: Bljesak.info / Nikšić i Konaković

Nakon tog nenajavljenog sastanka najavljeno je "intenziviranje rada na izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH".

Pri tome su istaknuli kako se predstavnici ovih stranaka slažu da je potrebno postići domaće rješenje izborne reforme.

Foto: Bljesak.info / Edin Forto

Podsjetimo, čelnik HDZ-a BiH je nakon upozorenja visokog predstavnika Christiana Schmidta da treba promijeniti izborni proces rekao kako neće pristati na polovična rješenja misleći pri tome kako treba izmijeniti Izborni zakon u potpunosti kako bi se izbjeglo ponavljanje ''slučaja Komšić''.

Schmidt je 19. prosinca pozvao vlasti u BiH da brzo usvoje izmjene izbornog zakona, a ukoliko to ne bi bio slučaj najavio je kako će koristiti svoje ovlasti i sam nametnuti potrebna rješenja.

Foto: Bljesak.info / Pred HDZ-om

Nakon toga, Zastupnički dom parlamenta BiH je na prijedlog SDA usvojio prijedlog tehničkih izmjena izbornog zakona, s obrazloženjem kako će se time učvrstiti integritet izbornog procesa. Izmjene se odnose uglavnom na uvođenje novih tehnologija pri glasanju i obradi rezultata, kao i na definiranje uloge Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) i lokalnih biračkih odbora.

Kopirati
Drag cursor here to close