Borba svjetlima

HRS traži od Kordića da naredi osvjetljenje i pita tko upravlja Mostarom

Tvrde da su ispoštovali cijelu proceduru ali da ih je ''neugodno iznenadila informacija, odnosno, zapovijed Predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara Salema Marića…''
Vijesti / Politika | 23. 05. 2023. u 16:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pozivamo gradonačelnika Marija Kordića da naloži institucijama grada, konkretno, Agenciji Stari grad da postupi po Odluci i time pokaže kako upravlja cijelom gradskom upravom, a ne samo jednim dijelom'', objavio je mostarski odbor Hrvatske republikanske stranke povodom osvjetljenja Starog mosta u Mostaru bojama HŠK Zrinjski u čast osvojene dvije titule.

Navode kako su 19. svibnja ispred G.O. Mostar uputili zahtjev za obasjavanje Staroga mosta u bojama grba HŠK Zrinjski sukladno Odluci Gradskog vijeća od 1. travnja 2021..

''Sukladno istoj, dana 23. svibnja 2023. dobili smo odgovor Gradonačelnika s kojom daje suglasnost na naš zahtjev. Poštujući daljnju proceduru definiranu Odlukom Gradskog vijeća (Članak 2, St.1 Odluke) zahtjev smo uputili Agenciji Stari grad Mostar, kojeg smo poslali mailom i predali i vlastoručno u uredu Agencije u sjedištu iste. Uz zahtjev smo dostavili također i grafičku pripremu, poštujući dosadašnju praksu obasjavanja Starog mosta, kao što je to bio slučaj primjerice kada se Stari most obasjavao bojama zastave Republike Grčke. Uz zahtjev smo tražili i isporuku troškova obasjavanja'', navodi mostarski ogranak HRS-a.

Tvrde da su ispoštovali cijelu proceduru ali da ih je ''neugodno iznenadila informacija, odnosno, zapovijed Predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara Salema Marića kako ''Odluka o osvjetljavanju Starog mosta neće biti provedena''.

''Ovim putem se pitamo, tko vlada gradom Mostarom? Tko je Gradonačelnik? Zašto se ne poštuju odluke Vijeća? Inicijativa HRS-a je imala za cilj pokazati kako je Grad Mostar jedinstven, tolerantan i proeuropski. Naša inicijativa nipošto nije provokacija ili politički obračun s bilo kime. Stoga, ovim putem ponovno pozivamo gradonačelnika Marija Kordića da naloži institucijama grada, konkretno, Agenciji Stari grad da postupi po Odluci i time pokaže kako upravlja cijelom gradskom upravom, a ne samo jednim dijelom. Pokažimo svima kako je Mostar jedinstven i tolerantan Grad u stvarnosti, a ne samo na papiru i izgovorenoj riječi, te da smo usmjereni prema budućnosti izgrađenoj na suživotu, toleranciji i međusobnom uvažavanju. Pokažimo tko uistinu upravlja Gradom Mostarom!'', navodi HRS.

Ranije je za Bljesak.info Silvio Bubalo, vijećnik HRS-a u gradskom vijeću Grada Mostara, rekao kako ''HRS preuzima po Odluci sve troškove oko osvjetljivanja Starog mosta i Kosače''.

''Zamolili bismo Agenciju Stari grad da nam ispostave račun što prije, da to platimo po Odluci'', kazao je.

Foto: HRS / Zahtjev HRS-a upućen Agenciji Stari grad

Podsjećamo, Gradonačelnik Mostara donio je u travnju 2021. godine Odluku o načinu obasjavanja objekata u vlasništvu Grada Mostara kojom se utvrđuje način obasjavanja navedenih objekata u komercijalne svrhe, a u cilju obilježavanja određenih datuma i događaja od značaja za Grad, državu BiH, te značajnih svjetskih događaja.

''Zaprimljeni zahtjevi se zatim prosljeđuju gradonačelniku na davanje prethodne pismene suglasnosti. Nakon dobivanja pismene suglasnosti, postupak obasjavanja objekata zainteresirane osobe direktno ugovaraju s isporučiteljem usluga, na vlastiti trošak, putem Agencije'', navedeno je u odluci.

Naime, nakon što je objavljeno da mostarski gradonačelnik Mario Kordić daje odobrenje za osvjetljenje Starog mosta u sklopu proslave dvostruke krune mostarskog prvoligaša, reagirao je predsjedatelj Gradskog vijeća Grada Mostara poručivši kako do osvjetljenja neće doći.

Kopirati
Drag cursor here to close