Kratko i jasno

HRS otkrio zašto je napustio HNS

"Želimo sav uspjeh g. Čoviću u pregovorima oko izmjena Izbornog zakona i Ustava, u nadi da će makar dio besramne retoričke oštrine koju je koristio javno napadajući predsjednika HRS-a, koristiti i prema Izetbegoviću i Komšiću", poručili su iz HRS-a.
Vijesti / Politika | 05. 06. 2021. u 13:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Unatoč dobroj volji i spremnosti na pomoć i suradnju prethodnih dana, u potpunosti smo izignorirani kada se radilo o definiranju sadržaja Rezolucije", poručili su iz Hrvatske republikanske stranke.

Naime, oni su se priopćenjem obratili javnost nakon jučerašnjeg napuštanja Sabora HNS-a.

Kako ističu, tekst Rezolucije HNS-a koja je usvojena, zastupnici su dobili dan ranije u 19.00 sati, a dnevni red, kao i Poslovnik o radu je dobiven na samoj sjednici.

Navode kako su upravo iz tog razloga na samoj sjednici HNS-a iskoristili poslovničko pravo i predložili dopune dnevnog reda s točkama:

1. Zastupljenost Hrvata u zajedničkim institucijama;

2. Odnos Republike Hrvatske i Hrvata u BiH;

3. Demografska strategija Hrvata u BiH.

Prijedlog je odbijen

Prijedlog je odbijen, s isprikom kako će se o istima diskutirati prigodom rasprava o Izvješćima i Rezoluciji, što na kraju nije napravljeno, navode iz HRS-a.

"Prigodom točke o samoj Rezoluciji, predložili smo izmjene iste te ih, ponovno sukladno Poslovniku, uputili u proceduru. Predsjedavajuća u tom trenutku gđa Borjana Krišto iste uopće nije uzela u obzir, kamoli dopustila glasovanje o istima.

Predsjednik HRS-a je tražio riječ kako bi uputio repliku i tražio glasovanje po prijedlogu, gđa Krišto mu je odbila dati pravo na riječ i repliku. Kasnije se predsjednik HRS-a obratio g. Draganu Čoviću sa istom namjerom, ponovno je pravo na repliku odbijeno", istaknuli su iz HRS-a.

HRS nudi demokraciju 

Tvrde kako je HRS ponudio demokraciju HNS-u, što je totalitarnim načinom grubo odbijeno.

"Ponudili smo svoja rješenja, tražili glasovanje o istima, nije nam dopušteno. Ne vidimo u čemu bi bio problem, neka nas se preglasa. Dakle, očigledno je da je g. Čović totalitarizam i diktaturu koju provodi u svojoj stranci samo preslikao na HNS. U tome nećemo i ne želimo sudjelovati", poručili su te nastavili:

"Želimo sav uspjeh g. Čoviću u pregovorima oko izmjena Izbornog zakona i Ustava, u nadi da će makar dio besramne retoričke oštrine koju je koristio javno napadajući na osobnoj razini predsjednika HRS-a Slavena Raguža, koristiti i prema Bakiru Izetbegoviću, Željku Komšiću i sličnima.

Pokušali smo pronaći jedan primjer da je g. Čović ikoga onako javno na osobnoj razini napao, kao jučer Slavena Raguža, nismo ga pronašli. Također, nikada i nigdje nećete pronaći, pa ni u jučerašnjem govoru, da je Raguž ili bilo tko iz HRS-a na osobnoj razini napao bilo koga", istaknuli sui z HRS-a.

Iz HRS-a su poručili kako ne žele biti dio ovoga što je HNS postao, a to je alat u rukama jedne stranke, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close