Izaslanici napustili sjednicu

Zaiskrilo na zasjedanju HNS-a: Hrvati će srediti sami sebe

Čelnik HRS-a Slaven Raguž, tijekom rasprave o rezoluciji rekao je kako rezolucija ne ide korak od onih ranijih koje su ostale manje vrijedne nego mrtvo slovo na papiru.
Vijesti / Politika | 04. 06. 2021. u 15:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici Hrvatske republikanske stranke, stranke Čapljina u srcu te neki neovisni izaslanici napustili su 9. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH koje se održava u Sportskoj dvorani Bijeli brijeg u Mostaru nakon glasovanja o rezoluciji protiv koje su glasovali.

Sjednica je i počela tako što su Hrvatska republikanska stranka i Čapljina u srcu zatražile nove točke dnevnog reda, na što je predsjedatelj zasjedanja Dragan Čović prokomentirao kako će se ono što traže naći u njegovu izvješću o radu HNS-a BiH.

No, Ivica Brešić rekao je kako se to nije učinilo.

''Niste ni spomenuli teme koje smo mi željeli predložiti na dnevni red. Moj dojam ovdje je da su najzadovoljniji oni koje mi prozivamo sa govornice. Oni ljudi s Bakirom Izetbegovićem koji prate šta mi radimo ovdje sada mogu komotno motati motalice. Mogu gasiti jednu smjenu u namjenskoj industriji jer vide da će Hrvati srediti sami sebe. I da nemaju potrebe poduzimati ništa već samo čekati”, kazao je Brešić.

''Oni će čekati, a mi ćemo nastaviti koristiti pozicije koje su nam date da vozimo svoj narod u jednu sigurnu propast u Bosni i Hercegovini'', dodao je.

Kako je kazao, odnosi koji postoje između političkih predstavnika Hrvata u BiH i institucija Republike Hrvatske već duži niz godina se svode na odnose dva HDZ-a i njihovih rukovodstava.

''Reklo bi se na odnos dva predsjednika. Intenzitet mlakih pokušaja rješavanja problema koji imaju Hrvati s ove strane granice govore o odnosima predsjednika HDZ BiH i HDZ-a Hrvatske. Koliko su ti odnosi plodonosni vidimo po broju uspješno riješenih problema Hrvata u BiH. Nijedno otvoreno pitanje državljana Hrvatske koji žive u BiH nije sustavno riješeno'', naveo je.

Rekao je kako u hrvatskom Saboru sjede ''tri mumije'' koje predstavljaju Hrvate iz BiH.

Pero Previšić, gradski vijećnik Čapljina u srcu kazao je da Hrvatima u Bosni i Hercegovini nije bolje u odnosu na 2019. godinu.

“Puno je gore, manje nas je za skoro 50 tisuća, nepotizam, korupcija, kriminal, revanšizam u vlastitim redovima nikada nije bio veći. To su najbitnije stvari radi kojih veliki broj našeg naroda napušta stoljetna ognjišta i odlazi u druge zemlje da bi preživjeli. Temeljni dokument koji smo usvojili na osmom zasjedanju HNS-a jeste Deklaracija. Kao takva, trebala nam je biti misao vodilja i putokaz u proteklom periodu”, kazao je Previšić.

Upitao se čemu ''donošenje rezolucije kada ni temeljne vrijednosti Deklaracije nismo u stanju sprovesti u našim, tj. u vašim redovima''.

''I na kraju, ja volim ovu zemlju, to je moja domovina, ali mrzim ovu državu zbog ovakvih političara, a posebno koji dolaze iz mog naroda koji se bore samo za svoje osobne interese'', rekao je.

Čelnik HRS-a Slaven Raguž, tijekom rasprave o rezoluciji rekao je kako rezolucija ne ide korak od onih ranijih koje su ostale manje vrijedne nego mrtvo slovo na papiru.

Problem je ono što je napisano, a veći ono što nije napisano.

''Navedite mi jednu stvar koja je položaj i život hrvatskog naroda učinila boljim. Ovakvo zasjedanje je samo preuranjeni početak političke kampanje'', rekao je i dodao kako se ovdje ne bore za narod nego za sebe.

''U svemu ovome nedostaje ispit savjesti. Pojasnite zašto ste prvi pogazili načela HNS-a'', rekao je, između ostalog, Raguž.

Kopirati
Drag cursor here to close