Reagiranje

Izetbegović: Rezolucija HNS-a je očekivana, pojačava se pritisak na bošnjačku stranu

''Ona je očekivana. Pojačava se, da tako kažem, dalje pritisak na bošnjačku stranu, prije svega na SDA stranu, kako bi se ishodila povoljna izmjena izbornog zakonodavstva, u korist onoga što predstavlja HNS. Toliko mogu kazati''
Vijesti / Politika | 04. 06. 2021. u 18:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović komentirao je usvojenu Rezoluciju Hrvatskog narodnog sabora (HNS), koji je danas zasjedao u Mostaru.

Izetbegović je kazao kako ''nije ušao u detalje'' te da, samo, zna fizonomiju te rezolucije.

''Ona je očekivana. Pojačava se, da tako kažem, dalje pritisak na bošnjačku stranu, prije svega na SDA stranu, kako bi se ishodila povoljna izmjena izbornog zakonodavstva, u korist onoga što predstavlja HNS. Toliko mogu kazati'' - istakao je Izetbegović.

Dodao kako je i ta rezolucija ''na liniji'' nedavno objavljenog non papera te da smatra kako je sve koordinirano.

''U stvari, da se radi jedan pritisak kako bi se došlo do nečega što bi, definitivno, 'zakovalo' ovu situaciju, koju imamo sada, a to je da vam, recimo, jedna desetina parlamentaraca može u ovoj zemlji zaustaviti što god hoće'' - kazao je Izetbegović.

Video: Rezolucija HNS-a je očekivana u cilju pojačanja pritiska na SDA

Na izjavu predsjednika HNS-a Dragana Čovića da ''bošnjačka politika želi građansku državu'', Izetbegović je istakao kako je ''građanska država BiH'' zahtjev koji je BiH dat kroz 14 prioriteta Europske unije.

''Građanska država je jedna, normalno, organizirana država. U njoj svaki konstitutivni narod ima pravo da bude predstavljen, valjano, i da zaštiti svoj vlastiti, vitalni nacionalni interes.

Ovo što mi, u ovom času, živimo, jeste da vam desetina parlamentaraca na federalnom i petina na državnoj razini, može da zaustavi šta god hoće. Zaklanjajući se iza te floskule o konstitutivnim narodima. To je, jedna, diskirminacija većine od strane manjine u parlamentima'' - smatra Izetbegović.

Prokomentirao je i najavu Dragana Čovića da će pokrenuti procedure da se pretplata za Televiziju Herceg-Bosne uplaćuje putem računa JP Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosna, čime bi se formirao paralelan sustav Javnom servisu BHRT.

''Mislim da je i do sada sve učinjeno...Mi imamo, u Dajtonu, usopostavljen javni servis i jasno je rečeno kakav je. Unutar njega nema mjesta paralelnim sustavima. Mislim, toga pristupa - dvije škole pod jednim krovom; dvije televizije pod jednim krovom; dva naroda pod jednim krovom; dvije i tri države pod jednim krovom, mislim da to nije smjer u kojem idemo'' - kazao je Izetbegović.

Takav pristup, napominje, ne uklapa se ni u principe koje je EU propisala BiH na putu ispunjenja uvjeta za članstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close