Letovi

Helez odobrio prelet aviona – Održan hitni sastanak s američkim zapovjednikom

''Hvala vam što pomažete da osnažujemo državu BiH'', rekao je ministar Helez brigadiru Adamsu.
Vijesti / Politika | 08. 01. 2024. u 15:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Poštujući odredbe Zakona o zrakoplovstvu BiH i Zakona  o obrani BiH, ministar Helez je odobrio današnji prelet tri američka aviona, od čega dva borbena F-16, preko teritorija Bosne i Hercegovine, radi unaprijed planirane vježbe sa specijalistima za navođenje i kontrolu bliske zračne potpore (JTAC) iz sastava OS BiH i OS SAD'', priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Hitna posjeta

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez je, u ponedjeljak, ''u hitni posjet primio vojnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država u BiH brigadira Erica Adamsa''.

Sugovornici su, kako je navedeno, razgovarali o složenoj političkoj situaciji u BiH, ali i o obuci pripadnika Oružanih snagama BiH s kolegama iz Oružanih snaga SAD.

''Hvala vam što pomažete da osnažujemo državu BiH'', rekao je ministar Helez brigadiru Adamsu.

''Najavljeni preleti američkih aviona jasno pokazuju posvećenost neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i potvrdu snažnog i neraskidivog prijateljstva i partnerstva između SAD i BiH. Bilateralna vježba JTAC timova iz sastava Specijalnih snaga OS SAD i OS BiH, dan uoči obilježavanja neustavnog dana RS, pokazuju da američka potpora teritorijalnom integritetu nije samo deklarativna te da SAD neće mirno promatrati antidejtonsko djelovanje vlasti u entitetu RS'', rekao je.

Dozvola za let

Brigadir Adams je zahvalio ministru Helezu ''na uspješnoj suradnji te izrazio uvjerenje da će se dalje zajedničke aktivnosti nastaviti u cilju osiguranja mira, sigurnosti i stabilnosti u BiH''.

''Pozivam Milorada Dodika i vlasti RS da odustanu od antidejtonskog djelovanja, secesionističke politike i politike 90-tih, te da se okrenemo Euroatlantskim integracijama i našu zemlju približimo EU i njenim vrijednostima. Članstvo naše države u EU i NATO savezu najviše donosi građanima BiH, a to su prijeko potrebna stabilnost, sigurnost, vladavina prava i ekonomski napredak'', zaključio je Helez.

Na prelijetanje američkih zrakoplova reagirali su iz RS poručivši kako će Americi uzvratiti s milijun malih aviona.

Članica Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, ranije je rekla kako prelet američkih zrakoplova nije odobrilo Predsjedništvo BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close