Proslava

Srpska će Americi uzvratiti s milijun malih aviona

Navedeno je kako će u tom mimohodu sudjelovati ''više od 900'' pripadnika MUP-a koji će biti raspoređeni u 14 ešalona.
Vijesti / Politika | 08. 01. 2024. u 10:19 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizom manifestacija i polaganjem vijenaca na više lokacija, u Banja Luci će danas početi obilježavanje Dana Republike Srpske.

Održat će se i svečana akademija kao i svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Dron-spektakl

Glavni događaj bit će defile 9. siječnja, koji će ove godine prvi put biti održan u kasnijim popodnevnim satima, od 17 sati a navedeno je kako je to ''novi izazov za pripadnike Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske i u sigurnosnom i u organizacijskom aspektu''.

Navedeno je kako će u tom mimohodu sudjelovati ''više od 900'' pripadnika MUP-a koji će biti raspoređeni u 14 ešalona.

''Očekuje se i dron-spektakl na nebu iznad Banja Luke, koji će biti priređen pomoću tehnologije video mapiranja sa oko 200 'malih letjelica''', navodi se u najavi.

Najavljen je i nastup više izvođača, među kojima je Danica Crnogorčević, na Trgu Krajine, kao i predstavom Nacionalnog dramskog pozorišta Rusije iz Sankt Peterburga.

Svečanom akademijom, u srijedu, 10. siječnja, Dan Republike Srpske bit će obilježen i u Brčko Distriktu.

Papirni avioni

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je kako je ''RS iznad svega i da neće izgubiti 9. siječnja kao datum svog osnivanja, jer je to povijesna činjenica''.

Ustavni sud BiH je u nekoliko navrata proglasio obilježavanje Dana RS neustavnim. No, izaslanik u Domu naroda parlamenta BiH Radovan Kovačević rekao je pak povodom navoda da će danas Republiku Srpsku nadlijetati američki borbeni zrakoplovi bez suglasnosti nadležnih institucija u BiH, ''da će Srpska na tu prijeteću avijaciju pustiti svoju - više od milijun papirnih aviona ispunjenih ljubavlju prema otadžbini''.

Naime, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je kako ne postoji suglasnost Predsjedništva BiH da američki borbeni zrakoplovi nadlijeću BiH.

"Kažu i da je razlog ovih preleta partnerstvo BiH i SAD. Ali, sa kim i kakvo može biti partnerstvo kada zaobiđete institucije BiH?! Samo da biste zaobišli Srbe i predstavnike Republike Srpske", napisao je Kovačević na platformi X.

Mišići

Kovačević je naveo kako je jasno da je jedini pravi razlog taj da maloj Republici Srpskoj pokažu svoje velike mišiće.

"Vaši mišići jesu veliki, ali je naša ljubav veća od svih mišića! Na vašu avijaciju i prijeteće `F-16` avione - mi ćemo pustiti svoju avijaciju - više od milijun papirnih aviona ispunjenih ljubavlju prema svom ognjištu, svojoj povijesti, svojoj otadžbini, svojoj Republici", istakao je Kovačević.

Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić rekao je kako se nikada neće prestati slaviti Dan Republike.

''Srpska je za nas najveća svetinja i to pravo nitko ne može, niti smije da nam ospori! Stvorili smo je krvlju, odranili u ratu, sačuvali u miru i slavit ćemo je zauvijek!", poručio je Stevandić, koji je sazvao za danas sastanak predsjednika svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u RS-u, koje imaju zastupnike u NSRS, o 'Izbornom zakonu RS'.

I dok se s jedne strane busa u prsa i najavljuje spektakl, iz Federacije BiH nižu se osude.

Najnovija je ona iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida, pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i "Žene Podrinja" koja zahtijevaju da se 9. siječnja u RS ''proglasi danom žalosti i da se tog dana oda počast žrtvama ubijenim u udruženom zločinačkom poduhvatu''.

Kopirati
Drag cursor here to close