Bihać

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

Abdić je uhićen po nalogu Kantonalnog tužiteljstva Bihać
Vijesti / Politika | 11. 12. 2017. u 12:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hamdija Abdić Tigar uhićen je jutros u Bihaću zbog sumnje da je odgovoran za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića.

Abdić je uhićen po nalogu Kantonalnog tužiteljstva Bihać, objavio je Žurnal.

U tijeku su pretresi više objekata na području USK-a, a provode ih pripadnici Federalna uprave policije.

Hamdija Abdić Tigar je bio zapovjednik 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH, a sad je vijećnik SDA u Gradskom vijeću Bihaća. Tigar je 2014. godine izjavio kako ne zna što se dogodilo sa Šantićem.

"Na istom smo kazanu Vlado i ja jeli i istu smo muku mučili. Ne znam što se s njim dogodilo, ne mogu potvrditi ni da je mrtav niti da je živ jer nema dokaza ni za jedno ni za drugo. Ja ga nisam ubio. Svi su na mene navalili kao budale, sa svih strana me optužuju. Neka dokažu ili neka me ostave na miru", izjavio je tada Abdić.

Ove je pak godine rekao kako je ''krajiški narod ponosan na sve što je uradio za Bosnu i Hercegovinu u proteklom ratu''.

''Ako ste vi zaboravili sve naše zasluge pa nas nižerazrednim novinarima pokušavate oblatiti, mi nismo i nećemo vam dozvoliti da spominjete, a kamo li lažete o našim generalima i ostalim borcima 5. Korpusa'', rekao je nedavno nakon nekih medijskih napisa o pripadnicima 5. korpusa.

General Vlado Šantić ubijen je 8. ožujka 1995. godine, nakon što su ga iz Hotela Sedra odveli pripadnici jedinice kojom je zapovjedio Hamdija Abdić.  

Duje Šantić, sin Vlade Šantića, ranije je izjavio kako opsežna istraga nestanka generala Šantića nije rezultirala podizanjem optužnice protiv sedmorice prvoosumnjičenih.

"Ja osobno držim odgovornim generala Armije BiH Atifa Dudakovića i zapovjednika vojne policije Hamdiju Abdića Tigra, gospodare života i smrti te ratne 1995. godine u 'bihaćkom džepu'. Moj otac je te 1995. godine odveden bez suda i sudišta, po zapovjedi generala Dudakovića, iz stožera HVO-a u hotel Sedra, gdje je premlaćivan do ranih jutarnjih sati", kazao je Duje Šantić tijekom prošlogodišnjeg obilježavanja smrti svojeg oca.

Video: Mirna prosvjedna povorka i skup potpore obitelji u povodu 21. obljetnice nestanka generala HVO-a i visokog dužnosnika HRHB i HDZ-a BiH Vlade Šantića održana je 8. ožujka 2016. u Mostaru.
Kopirati
Drag cursor here to close