Gruzijski san

Gruzijska predsjednica stavila veto na prijedlog zakona o stranim agentima

Razdoblje uoči i nakon usvajanja zakona je obilježen masovnim demonstracijama desetaka tisuća Gruzijaca, koje su više puta nasilno gušene, suzavcem, vodenim topovima i gumenim mecima.
Vijesti / Politika | 18. 05. 2024. u 19:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Gruzije Salome Zurabišvili u subotu je uložila veto na zakon o "stranim agentima" kojim se između ostalog targetiraju mediji, a zbog kojeg Gruzijci prosvjeduju već nedjeljama, prenosi gruzijski servis Radija Slobodna Europa.

Prema tom zakonu, mediji i nevladine organizacije bi morali da se registriraju kao entiteti koji "zastupaju interese stranih sila", ako više od 20 posto njihovih financija stiže iz inozemstva.

Zakon za koji kritičari tvrde da liči na rusko zakonsko rješenje kojim je tamošnji predsjednik Vladimir Putin ugušio opoziciju i nezavisne medije, usvojen je 14. svibnja, usprkos višenedjeljnim protestima u zemlji i upozorenjima sa Zapada.

Razdoblje uoči i nakon usvajanja zakona je obilježen masovnim demonstracijama desetaka tisuća Gruzijaca, koje su više puta nasilno gušene, suzavcem, vodenim topovima i gumenim mecima.

Zurabišvili je ranije tijekom tjedna najavila da će uložiti veto, te da smatra da je zakon "neprihvatljiv" i da predstavlja jasno odstupanje od europskog puta zemlje.

Vladajuća stranka Gruzijski san, koja je i "progurala" zakon kroz parlament, ima dovoljnu većinu da prevlada i odbaci njen veto.

Postoji mogućnost da Europska unija zbog zakona zamrzne kandidaturu za članstvo ove zemlje, pisao je ovog tjedna Financial Times.

Pomoćnik američkog državnog sekretara James O'Brien, koji je boravio u Tbilisiju dan pred usvajanje zakona rekao je da će odnosi Washingtona s tom zemljom biti ugroženi i da će američka pomoć Gruziji biti predmet revizije ako se usvoji prijedlog zakona.

"Ako se zakon usvoji bez usuglašavanja sa normama EU i ako se nastavi ovakva retorika i klevete SAD i drugih partnera, mislim da je odnos ugrožen", rekao je O'Brien.

Sličan zakon je prošle godine bio predložen u gruzijskom parlamentu, ali je povučen nakon masovnih prosvjeda. Prije nekoliko mjeseci je praktično isto zakonsko rješenje uz neznatne izmjene vraćeno pred zastupnike.

Kopirati
Drag cursor here to close