Veliki brat

Grude: Vijećnik kažnjen zbog lajka?!

Općinsko vijeće Grude objavilo je kako je na 12. sjednici, koja je održana 28. travnja 2022. godine, donesena Odluka o izricanju mjere za kršenje odredbi Etičkog kodeksa za izabrane općinske dužnosnike.
Vijesti / Politika | 06. 05. 2022. u 09:42 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općina Grude službeno pokušava uvesti verbalni delikt kao kazneno djelo, tvrdi Hrvatska republikanska stranka navodeći kako je njihov vijećnik kažnjen zbog lajka na društvenoj mreži.

''Nakon što svi mediji danima govore o 'realizaciji zaključka 7 HNS-a', nakon raspisivanja protuustavnih izbora, čovjek bi pomislio kako je vodeća stranka upregnula sve terenske snage u obranu političkog digniteta hrvatskog naroda. No, tkogod je to pomislio vara se. Koji su u stvarnosti prioriteti vladajuće stranke pokazuje općina Grude. Vjerovali ili ne, zadnjih dana najveći prioritet rada ove općine je kažnjavanje vijećnika HRS-a Tomislava Bandića, pazite sad: zbog like-a komentara na svome profilu na društvenoj mreži!'', navodi HRS.

Stranka u priopćenju za javnost tvrdi kako je organizirana sjednica Općinskog vijeća, ''upregnuti su svi općinski resursi, urađena objava u službenom listu općine, objava na naslovnici službene stranice općine, itd. kako bi se 'urbi et orbi' pokazalo kako je vijećnik HRS-a Tomislav Bandić, po mišljenju većine vijećnika Općinskog vijeća Grude, prekršio etički kodeks lajkajući komentar na svome profilu na društvenoj mreži''.

''Dakle, općina se ne bavi demografskim mjerama, gospodarstvom, rupama na cestama, stanjem u školama i javnim ustanovama, prometnom i komunalnom infrastrukturom, bavi se praćenjem profila na društvenim mrežama. Toliko nam je to suludo, da je prosto za ne povjerovati. Općinski jurišnici su išli toliko daleko da su na sjednici Vijeća pojašnjavali kako Tomislavu Bandiću prijeti do tri godine zatvora zbog ovog čina. Očito neki  nisu još uvijek svjesni kako živimo u demokratskom društvu te treba podsjetiti općinske jurišnike kako se Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, u kojoj je postojao verbalni delikt kao Članak 133 tadašnjeg kaznenog zakona, raspala početkom 90-ih prošlog stoljeća. Gospodo vijećnici vladajuće većine O. v. Grude, načelniče Općine i svi vi iz vladajuće partije koji ste uključeni u ovu hajku na vijećnika HRS-a, jeste li svjesni koliko sramotite općinu Grude? Zar vi mislite kako ćete nas s ovim suludim činom ušutkati?'', navodi HRS.

S druge strane, Općinsko vijeće Grude objavilo je kako je na 12. sjednici, koja je održana 28. travnja 2022. godine, donesena Odluka o izricanju mjere za kršenje odredbi Etičkog kodeksa za izabrane općinske dužnosnike.

''Navedenom Odlukom izriče se mjera Javna opomena vijećniku Tomislavu Bandiću, predsjedniku Kluba HRS-a, zbog kršenja odredbi članka 7. Etičkog kodeksa za izabrane općinske dužnosnike. Odluka je objavljena u Službenom glasniku Općine Grude broj 3/22 od 28. travnja 2022. godine'', navedeno je.

Inače, članak 7. spomenutog kodeksa govori o načelima u komunikaciji s građanima i medijima.

''Izabrani dužnosnici će temeljem zahtjeva medija i građana pošteno i u potpunosti pružati informacije vezano uz njihovo imovinsko stanje, obavljanje njihovih dužnosti i neće davati povjerljive informacije ili informacije koje se tiču privatnog života vijećnika ili trećih osoba. Prilikom ostvarivanja komunikacije s građanima i medijima izabrani dužnosnici neće se služiti obmanjivanjem, manipulacijom, samopromocijom i nekorektnočću tijekom vođenja dijaloga'', navodi se u članku.

Što je Bandić lajkao nismo uspjeli doznati.

Kopirati
Drag cursor here to close