'Pristrani' kvadratni metri

Burno u Vijećnici oko terasa: Nejasni kriteriji

''Mislim da ovakav Nacrta zahtjeva ozbiljnu reviziju. Svi znamo u kakvom gradu živimo i s kakvim se problemima građani suočavaju s ugostiteljskim objektima''
Vijesti / Flash | 13. 04. 2022. u 16:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Burno je bilo i tijekom rasprave vijećnika o Nacrtu Odluke o zauzimanju javnih površina u Gradu Mostaru.  Vlatko Marinović upozorio je kako se samo 10 posto terasa uklanja u Starom Gradu, a sve ostalo na područjima Zapad i Jugozapad.

''Mislim da ovakav Nacrta zahtjeva ozbiljnu reviziju. Svi znamo u kakvom gradu živimo i s kakvim se problemima građani suočavaju s ugostiteljskim objektima. Ali, ovdje se radi o nekoj vrsti eksperimenta da se u Centru II sve živo počisti, ne uzimajući u obzir da su pojedini ugostiteljski objekti u Centru II tu već nekoliko desetljeća i da neki imaju svoja četiri festivala godišnje. Mi s takvim potezom ukidamo njegov izvor prihoda. Do tog trenutka svi mi, kao građani Mostara, smo izlazili u te objekte i ti objekti su poslali neka vrsta referentne točke, i u društvenom i u turističkom smislu'', rekao je Marinović.

Marinović je rekao kako odluka djeluje pristrano.

Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara, rekao je kako u Centru II postoji puno lokaliteta koji su nedefinirani.

''Sve smo dokumentirali, uslikali i pokazali razlog zašto se taj neki lokalitet mora preoblikovati i zašto se planira neka nova površina'', rekao je.

Vijećnik Silvio Bubalo upozorio je da se uklanjanju neke bašte koje postoje od prije rata, dok neke bašte na trotoaru idu na preoblikovanje.

''Nejasnu su mi kriteriji'', istaknuo je Bubalo.

Ivan Zelenika, dopredsjedatelj Vijeća, rekao je kako je ovo što je isplanirano u Ulici Adema Buća je školski primjer kako ne treba planirati tezge i bašte u Gradu Mostaru.

Vijećnik HDZ-a BiH Damir Šunjić rekao je kako ga žalosti da Zavod za prostorno planiranje Grada Mostara donose dokument u kojem stoje nazivi ulica koje ne postoje. Zamjerio je način fotografiranja pojedinih objekata što, kako kaže, otvara mogućnost manipulacije.

Vijećnik HDZ BiH, Antonio Zelenika kaže kako, ako vijećnici krenu iznositi zamjerke, neće kući otići danas.

Kopirati
Drag cursor here to close