Šef hrvatske diplomacije

Grlić Radman: Teško se može promijeniti Izborni zakon do listopada

''Nitko se nije bavio BiH, nitko nije zapravo razumio pitanje kompleksnog sustava BiH.''
Vijesti / Politika | 21. 05. 2022. u 19:18 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u subotu da se "teško može" promijeniti Izborni zakon u Bosni i Hercegovini prije izbora na jesen, ali smatra da se do izbora treba usuglasiti način popune Doma naroda Federacije BiH.

Grlić Radman je novinarima rekao da se "teško može" izmijeniti izborni zakon u idućih pet mjeseci, ali smatra da se do izbora 2. listopada treba usuglasiti način popune gornjeg, nacionalno koncipiranoga Doma naroda Federacije BiH, prenosi Hina.

Grlić Radman je istaknuo da "nije normalno" da Hrvati ne mogu birati svoje predstavnike i da je toj zemlji potreban "demokratski zakon koji će odražavati multinacionalnu prirodu BiH" pošto su Hrvati "žrtve" postojećeg izbornog zakona.

Dragan Čović i Bakir Izetbegović, čelnici vodećih stranaka Hrvata i Bošnjaka u BiH, susreli su se u subotu s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Usuglasili su se da će prije sjednice Europskog vijeća u lipnju pokušati usuglasiti dokument čime bi ubrzali europski put te zemlje i riješili prijepore oko provedbe jesenskih izbora.

"Po prvi put u povijesti, BiH je u fokusu Europske unije. Nitko se nije bavio BiH, nitko nije zapravo razumio pitanje kompleksnog sustava BiH. Nitko nije razumio multinacionalnu narav BiH. Nije dovoljno osvješćivan loš položaj hrvatskog naroda u BiH u ranijim vladama", rekao je Grlić Radman.

Posjet Charlesa Michela BiH može se nazvati "povijesnim činom", smatra Grlić Radman.

"Michel je pokazao spremnost, zainteresiranost da se o BiH razgovara", kazao je.

Dodao je da BiH u "EU i NATO ne može ući disfunkcionalna" te da će na njezinom putu biti ključna reforma izbornog zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close