Samouvjereno

Džaferović: Bit će i novca i izbora

''Ne znam kojom formulom će se osigurati sredstva za održavanje izbora, ali zasigurno znam da će biti novca za održavanje izbora koji će sigurno biti održani na vrijeme kako je zakonom propisano'', podvukao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.
Vijesti / Politika | 20. 05. 2022. u 16:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarat će danas u Sarajevu s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom koji namjerava prenijeti iskazanu želju BiH za dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj uniji jer bi to bilo vrlo ohrabrujuće za sve u BiH.

Najavio je da će govorit na sastanku i o blokadi institucija BiH, pokušaju urušavanja reformi, udaru na Dejtonski mirovni sporazum kao i o potrebi da te aktivnosti prestanu jer one ne koriste nikome i nanose štetu i onima koji ih poduzimaju.

Uz sva (ne)slaganja unutar BiH svi su sudjlovali i usglasili se da BiH u ovom trenutku ima okvir i važeća rješenja kakva jesu u Dejtonskom sporazumu, u Ustavu BiH, u zakonima, Evropskoj konvenciji i odlukama Ustavnog suda i međunarodnih sudova.

To bi trebala startna osnova za daljnji put BiH, dodaje Džaferović i naglašava da bi svi u BiH, bez izuzetka, trebali to poštovati, a onda i razgovarati o unapređenju sistema, kako se efikasnije boriti protiv korupcije, kako osnažiti principe vladavine prave, jačati ekonomiju i ispunjavati 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

''To su teme kojima se trebamo baviti, a ne temama hoće li biti Ureda visokog predstavnika ili neće, hoćemo li poštovati ili ne odluke Ustavnog suda, da li će biti Oružanih snaga i sigurnosnih agencija. Jer to nisu teme, to jeste, to će biti i to su važeći zakoni'', jasno je kazao Džferović.

Osvrnuo se na ideju stvaranja Europske geoplitičke zajednice čiji bi dio bile i zemlje zapadnog Balkana, naglašavajući da ništa ne može zamijeniti potrebu za napretkom ka članstvu u EU što je rečeno i u govoru Michela koji je najavio ovu mogućnost.

''Ne radi se o zamjeni europskog puta država aspirantica'', kaže Džaferović koji smatra da bi sve države zapadnog Balkana trebale postati članice EU te da je ovo trenutak kada treba pogurati članstvo država zapadnog Balkana u EU.

Nema ništa protiv bilo kakve takve zajednice, ali se još uvijek ne zna šta će to konkretno značiti za BiH zbog čega se nada da će se to saznati na današnjem sastanku u Sarajevu.

Govoreći o problematici izdvajanja novca za održavanje općih izbora i činjenici da će Ministarstvo financija i trezora BiH u ponedjeljak Vijeću ministara dostaviti dokument ovogodišnjeg proračuna, Džaferović smatra da je proračun trebao biti usvojen krajem prošle godine.

Najavio je da će u trenutku kada on uz Vijeća ministara bude dostavljen Predsjedništvu koji je formalni predlagač tog dokumenta, djelovati promtno i vrlo urgentno.

''Ne znam kojom formulom će se osigurati sredstva za održavanje izbora, ali zasigurno znam da će biti novca za održavanje izbora koji će sigurno biti održani na vrijeme kako je zakonom propisano'', podvukao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Kako je zaključio, izbori će biti održani po važećem Izbornom zakonu BiH jer je kasno za bilo kakve reforme izbornog zakonodavstva u trenutku kada je izborni proces počeo, ali je mišljenja da će se morati poslije izbora uhvatiti u koštac sa implementacijom odluka Europskog suda za ljudska prava što znači i promjena Ustava i Izbornog zakona kako bi se osigurala prava građanima koji ne pripadaju jednom od tri konstitutivna naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close