Nakon sastanka s Michelom

Izetbegoviću nije jasno 'što je legitmni predstavnik'

''Što imaju legitimni predstavnici pravo raditi, imaju li pravo praviti blokade? Mi smo kazali na većinsku volju hrvatskog naroda u BiH treba se osloniti izbor njihovih predstavnika''
Vijesti / Politika | 21. 05. 2022. u 15:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završen je sastanak lidera stranaka SDA i HDZ BiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića. Obojica su sastanak ocijenili pozitivno, sa blagim pristupom predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela. Istaknuta je nužnost evropskih reformskih procesa, uz novi pristup EU.

Drugačiji Dodik

Izetbegović je kazao da ima nekoliko dobrih rezultata posjete Michela, piše N1.

''Prvo je da vraća fokus na evropski put BiH i spreman je da radi po agendi koja će spustiti ljestvicu i da će 14 prioriteta ići na nešto što je manje ambiciozno i što će nam omogućiti uskoro dobijanje kandidatskog statusa i pokretanje toga procesa. Oni su uvidjeli da su napravili grešku s time, da jednu zemlju su snažno trebali da povuku ka EU, a ne da podižu tu ljestvicu'', rekao je Izetbegović.

Drugo, istaknuo je Izetbegović, jučer smo vidjeli jednog drugačijeg Milorada Dodika.

''Bio je operativniji po pitanju europskog puta, i općenito. Također, Čović je za to da se održe izbori i da se HNS snažno priprema kada je u pitanju izborni proces. Svi su govorili da neće, a sada su spremni da to svom snagom podrže'', kazao je lider SDA.

Da li se na sastanku spominjala izmjena Izborni zakon BiH, pitali su ga novinari.

''Bilo je govora o tom pogledu da se radi mapa puta. Prvo, ove teme koje su neophodno u ovom času su deblokade, stabilizacije prilika u BiH, bolja suradnja, europski put itd, prije sjednice Vijeća koja je krajem lipnja, a zatim za jesen nakon izbora, o ovim teškim temama – Izborni zakon, državna imovina, Zakon o zabrani genocida, itd.. Ja sam rekao Michelu da moramo svi prisustvovati, da ne može ići se kao reducirani format. Ovaj put ima svi da prisustvujemo, a ne Čović i Bakir'', kazao je.

Komentirajući protukandidata za člana Predsjedništva BiH, rekao je da ''to što se svi ujedinjuju protiv jednog je dokaz snage''.

''Zašto se ujedinjuju, gdje njihova snaga da izađu na izbore, gdje su ti predstavnici stranaka, zašto isturaju onog trećeg ili četvrtog, zašto se svi moraju ujediniti protiv jednog kandidata i jedne stranke'', pitao je.

Hrvati i legitimni predstavnik

Komentirajući posljednje izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, naveo je da se ni sa jednom izjavom i pristupom ne slaže.

''Jasno je kakve stvari on govori. Zalaže se za prava Hrvata na način što će oživjeti jedan ratni cilj i stvaranje trećeg entiteta i zbog tog ratnog cilja su Prlić i kompanija u Hagu. Hrvati dobro žive sa nama, nemaju problema, a političari sve to rade za rad političkih ciljeva'', istaknuo je lider SDA.

Na pitanje, misli li da Hrvati trebaju imati legitimnog predstavnika, kazao je da trebaju, ali nije mu jasno što je to legitimni predstavnik.

''Što imaju legitimni predstavnici pravo raditi, imaju li pravo praviti blokade? Mi smo kazali na većinsku volju hrvatskog naroda u BiH treba se osloniti izbor njihovih predstavnika. I tu se slažemo, ali da li takvoj grupi dozvoliti da blokiraju Federaciju BiH, da ne da se da se usvoji proračun…. Imaju pravo na predstavnika, na kvote i na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, kao i svaki drugi konstitutivni narod u BiH'', poručio je Izetbegović.

Podsjetimo, Michel je jučer stigao u posjetu BiH, a imao je sastanak sa članovima Predsjedništva BiH.

Istaknuo je kako je važno da bude u BiH, kako bi potvrdio uvjerenje u bh. putu ka EU.

Kopirati
Drag cursor here to close