Lome se koplja

Magazinović: Izbor će biti održani u listopadu, HDZ ih ne može zaustaviti

''Izbori moraju i biće održani u predviđenom terminu, a oni koji to pokušavaju onemogućiti trebaju snositi ozbiljne sankcije'', naveo je Magazinović
Vijesti / Politika | 19. 05. 2022. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu isteka roka za financiranje izbora i pokušaju blokade njihovog održavanja od HDZ-a BiH, izjavom za javnost se oglasio šef kluba zastupnika SDP U Parlamentu BiH Saša Magazinović, priopćio je SDPBiH.

''Danas, kad prestaje rok za doznačavanje sredstava za izbore SIP-u, jasno je da blokada održavanja izbora od HDZ-a, o kojoj odavno govorimo, nije nikakva pretpostavka nego politička činjenica.

Klub SDP-a u državnom parlamentu je, prije više od godinu dana, predložio Zakon o financiranju institucija Bosne i Hercegovine koji predviđa da se izbori financiraju i održavaju bez obzira da li je proračun usvojen ili nije.

Još tad smo upozoravali da će doći do pokušaja blokade održavanja izbora i ponudili smo mehanizam za deblokadu. Zakon je usvojen u hitnoj proceduri u Zastupničkom domu i čekao je više od godinu dana da njegov tekst razmatra Dom naroda.

U ponedjeljak će se, po tom zakonu, izjasniti Povjerenstvo za proračun i ukoliko ga usvoji stiču se uvjeti da ga Dom naroda potvrdi na prvoj narednoj sjednici u oba čitanja i da se sredstva za izbore nakon toga doznače SIP-u.

Ako su svi osim HDZ-a zagovornici održavanja izbora kao što to javno tvrde, onda ovo zakonsko rješenje definitivno deblokira održavanje izbora, jer ne postoji mogućnost da ga HDZ zaustavi niti na sjednici Povjerenstva niti na sjednici Doma naroda. Izbori moraju i biće održani u predviđenom terminu, a oni koji to pokušavaju onemogućiti trebaju snositi ozbiljne sankcije'', naveo je Magazinović, priopćio je SDP BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close