Dnevni gubitak 500.000 eura

Plenković o aferi u HEP-u: Prerano je donositi sud, radimo temeljitu analizu

Tko je kriv za to što HEP, odnosno država dnevno gube i stotine tisuće eura zbog plina koji se prodaje ispod cijene - pitanje je na koje zasad nema odgovora.
Vijesti / Politika | 07. 07. 2023. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Vlada trenutno nema sliku o tome tko je kupovao viškove domaćeg plina koji je HEP otkupio od Ine, po kojim cijenama i koji su pritom gubici HEP-a, a te i druge podatke znat ćemo nakon temeljite analize", rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković.

Vlada je u četvrtak HEP-u ukinula obvezu da kupuje domaći plin od Ine, budući da se na tržištu stabilizirala situacija u odnosu na vrijeme kad je donesena uredba koja je to nalagala.

"Što se tiče odluke, ona ima dva bitna elementa. Od danas više ne postoji obveza Ine da plin koji se proizvodi u Hrvatskoj proda HEP-u. Drugo, napravljen je kompenzacijski mehanizam za one koji su nabavljali plin za naše tržište u odnosu na cijenu koja je regulirana metodologijom koju donosi HERA", rekao je premijer.

"Jedan od energenata čije su cijene odletjele u nebo je plin. Njega netko treba proizvesti ili ga treba kupiti na nekom tržištu. Cijene su u tom trenutku bile enormno visoke. Mi smo vidjeli da bi velik dio naših sugrađana, oko 120 tisuća ljudi, tijekom zime ostalo bez plina da Vlada nije naložila HEP-u i Ini da se sve količine koje proizvodi Ina prodaju HEP-u. Koji su bili efekti? Plin je proizveden i ostao je u Hrvatskoj. Ta je odluka imala enormnu podršku, uključujući onu oporbe. Drugo, time smo osigurali sigurnost opskrbe", rekao je Plenković.

"S obzirom na to da je količina plina u ovom trenutku kupljena od strane Ine i HEP-a dosegla tolike razine, više nema potrebe da se sve količine plina koje proizvodi Ina kupuju od strane HEP-a. Zbog toga se donosi odluka da te obveze više nema. Druga je poruka da će se kroz verifikaciju koju će provoditi HERA omogućiti kompenzacija.

Vlada još ne zna tko je trgovao viškovima plina

U ovom trenutku još nemamo tu sliku, rekao je Plenković odgovarajući na pitanje o aferi u HEP-u i podsjetio da je od ministra gospodarstva zatražio da napravi cjelovitu analizu.

"Radimo temeljitu analizu, prerano je da bismo donijeli bilo kakav sud o tome tko je kupovao plin. Cijela procedura prodaje viškova plina je kompleksna", rekao je Plenković.

"Vidjet ćemo što kažu HEP, Plinacro, HROTE i HERA", rekao je.

Kaže da je prerano "za bilo kakav kategoričan sud" jer su procedure trgovanja plinom kompleksne i traže još nekoliko dana analize.

Novinari su pak upozorili na dvije kontradiktorne informacije: jedna je od HEP-a, koji kaže da je upozoravao Vladu i Ministarstvo da se stvaraju viškovi, a druga, neslužbena, da je Ministarstvo od HEP-a primilo informaciju da oni viškove koriste za proizvodnju struje i prodaju po tržišnoj cijeni.

"Sve ćemo to vidjeti. Zahvaljujući odlukama Vlade, HEP je kupovao plin po puno povoljnijoj cijeni. Je li ovih zadnjih tjedana došlo do viškova koji su prodani po metodologiji koja postoji, to ćemo sve ispisati. Ne mogu reći da kao Vlada imamo cjelovitu informaciju o svim aspektima", odgovorio je premijer.

Na pitanje hoće li smijeniti predsjednika Uprave HEP-a Franu Barbarića i upravu HEP-a, odgovorio je kako će "još vidjeti".

"Prerano je govoriti, dobro ćemo sagledati situaciju i kad budemo imali informacije, onda ćemo govoriti o daljnjim koracima", poručio je.

Ustvrdio je da je o spornoj trgovini viškovima plina saznao u petak, kad se vratio iz Bruxellesa.

S "ne znam" je odgovorio na pitanje izgleda li ova situacija kao da je u pozadini kriminal.

"Zabrinjavajuće je da je došlo do viškova na koje nismo bili upozoreni jasno i na vrijeme. Sad ćemo imati vremena da u miru sve sagledamo. Sve ćemo vam reći kad budemo informirani", dodao je.

Nije jasno odgovorio na pitanje kako je moguće da se milijuni gube iz državne firme, a premijera i Vladu nitko nije upozorio. Tvrdi ni da ministar gospodarstva Davor Filipović nije znao za slučaj do petka. Na pitanje zašto mu nisu bili preneseni podaci HROTE-a o dnevnoj trgovini plinom iz kojih se moglo vidjeti na nešto nije u redu, odgovorio je da još nema cjelovitu sliku.

Vlada se, govori premijer, mora baviti morem tema i ovo nije jedina tema.

"Vlada se bavi morem tema, moramo pridavati pozornost svim temama, a ovo je jedna od njih. Velika slika je da je HEP nabavljao plin jeftinije nego što bi ga nabavljao na tržištu, da je taj jeftinije nabavljeni plin prodavao građanima koji ga možda u zimi ne bi imali. Odluke koje smo donijeli u krizi bile su ispravne i svrhovite. Ako je došlo do odstupanja, vidjet ćemo što se i kako dogodilo", rekao je premijer.

Pitanje prodaje viškova plina koji HEP otkupljuje od Ine po reguliranoj cijeni, otvorilo se nakon što je Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot ustvrdio da HEP prodaje taj plin znatno ispod cijene i tako stvara gubitke.

Troskot tvrdi da HEP od Ine nabavlja plin po cijeni od 47,60 eura po megavatsatu, a zatim ga putem Hrvatskog operatora tržišta energije opskrbljivačima prodaje znatno jeftinije, zbog čega u nekim slučajevima dnevno gubi oko 500.000 eura.

Informaciju da je HEP samo u lipnju na viškovima plina izgubio 10 milijuna eura u Saboru su u oporbenim redovima dočekali s kritikom, ali i traženjem odgovornosti, i to ne čelnika HEP-a i Ministarstva gospodarstva nego premijera Andreja Plenkovića.

Kopirati
Drag cursor here to close