Veleposlaničke fotelje

Frka zbog Bećirovićevih imena

Lagumdžija je izjavio kako je prihvatio poziv da preuzme ovu dužnost nakon dugog razgovora s Bećirovićem.
Vijesti / Politika | 25. 01. 2023. u 10:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naša stranka priopćila je kako ''u potpunosti podržava ustavno pravo i obavezu članova Predsjedništva BiH da predlažu veleposlanike'' te da političke stranke ne trebaju direktno utjecati na taj proces''.

''Prijedlozi člana Predsjedništva dr. Denisa Bećirovića koji su se pojavili u javnosti ukazuju da se dr. Bećirović rukovodio visokim i mjerljivim kriterijima, te da se radi o spoju karijernih diplomata i osoba s političkim iskustvom, po uzoru na dobre međunarodne demokratske prakse'', navedeno je u priopćenju Naše stranke.

Navode kako ''posebno podržavaju'' prijedlog Damira Arnauta.

''Arnaut je veleposlaničku funkciju već obnašao u Australiji, gdje je uspješno radio u interesu svih građana BiH. Njegovo iskustvo uključuje odvjetničku karijeru u Washingtonu, te značajno djelovanje u sudskim i skupštinskim klupama. Uz diplomsko i postdiplomsko obrazovanje na prestižnom sveučilištu Berkeley, Arnaut je sasvim sigurno kvalificiran da na najbolji način zastupa građane, firme i institucije cijele BiH'', navela je Naša stranka.

Podsjećamo, čelnik SNSD-a Milorad Dodik najavio je da njegova stranka neće podržati imenovanje Zlatka Lagumdžije i Damira Arnauta rekavši kako ''se radi o ljudima koji dokazano rade protiv RS''.

Lagumdžija je izjavio kako je prihvatio poziv da preuzme ovu dužnost nakon dugog razgovora s Bećirovićem.

''Ja sam čovjek koji ne dijeli stvari na male i velike. Postoje samo mali ljudi koji hoće velike funkcije da bi bili veliki. Mene to ne interesira. Mene interesira da promoviram ovu zemlju, kao što sam to radio proteklih osam godina, kao državu i društvo zajedničkih vrijednosti. Izašao je sa tim prijedlogom. Prvo sam ga pitao šta se od mene očekuje. Meni je ključno je bilo njegovo viđenje. Danas u svijetu koji se prekomponuje, kad imate rat u Ukrajini, sve tenzije u regionu… mjesto šefa misije ambasadora BiH pri UN-u je ključno u naredne 2-3 godine. Ta pozicija je sada važnija nego što je bila otkad smo primljeni u UN. Pitao sam ga je li to njegov prijedlog ili je nečiji drugi. On mi je tada rekao da je osmislio način na koji će on predlagati ambasadore, da će napraviti jasne kriterije. Rekao je da će pokušati da napravi spoj mladosti i mudrosti'', rekao je Lagumdžija.

S druge strane, čelnik SDP-a, Nermin Nikšić, rekao je kako nema ništa s prijedlozima Denisa Bećirovića, koji su uzburkali i stranku ali i javnost.

Bećirović je za veleposlanika BiH pri UN-u predložio Zlatka Lagumdžiju. Prema prijedlogu, Osman Topčagić bi trebao službovati u Velikoj Britaniji, Sabit Subašić u Egiptu, Erol Avdović u Belgiji, Haris Hrle u Indiji, Nijaz Čardaklija u Iranu, Elma Kovačević-Bajtal u Crnoj Gori, Haris Bašić u Vijeću Europe, Anesa Kudrunović u Danskoj, Armin Limo u Indoneziji, Emin Čohodarević u Pakistanu, a Amira Arifović u Italiji.

U medije su procurila i neka imena koja će predložiti član Predsjedništva BiH Željko Komsić za veleposlanička mjesta u Ljubljani, Zagrebu i Skopju uz kritike kako se ne radi o stručnim kadrovima.

Tako se za sada barata imenom Daria Novalića, osnivača i vlasnika magazina Start, koji bi trebao na veleposlaničko mjesto u Ljubljanu.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close