Veselo

Novi sukob na vidiku: Lagumdžija neće imati podršku za mjesto veleposlanika

Dodik je rekao kako neće podržati imenovanje Zlatka Lagumdžije i Damira Arnauta…
Vijesti / Politika | 24. 01. 2023. u 14:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik oglasio se na Twitteru gdje je poručio kako SNSD neće podržati Zlatka Lagumdžiju i Damira Arnauta za veleposlanike BiH.

''SNSD neće podržati imenovanje Zlatka Lagumdžije i Damira Arnauta za veleposlanike jer se radi o ljudima koji dokazano rade protiv RS'', napisao je Dodik.

Pročitajte još

Inače, njih dvojica su kandidati Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

S druge strane, predsjednik SDP-a BiH, Nermin Nikšić, oprao je ruke od imenovanja.

''Interesantno je kako nisam vidio podatke o prijedlozima druga dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Nisam u prilici svima odgovoriti, a dužan sam dati određena objašnjenja. Tim prije što sam dobio niz poruka, upita među kojima se mogu jasno razaznati oni koji su dobronamjerni, od onih koji to nisu. Ove posljednje ću razočarati jer ni na koji način ne želim dovesti u pitanje pravo člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda Bošnjačkog naroda dr. Bećirovića na predlaganje i imenovanje ambasadora. Naime isključivu nadležnost za imenovanje državnih ambasadora ima Predsjedništvo Bosne i Hercegovine'', naveo je Nikšić.

Naveo je kako on, kao i većina građana, ima svoj sud o prijedlozima, ali želi naglasiti da je to nadležnost Predsjedništva.

''Da budem potpuno jasan kao predsjednik SDP-a nisam učestvovao u konzultacijama niti prijedlozima kandidata za ambasadore. Na kraju želim jasno podvući da je jako važno da držimo fokus na konačnom cilju, stabilnoj Bosni i Hercegovini, članici EU i NATO-a, državi koja se mora izvući iz kolotečine, iz blata svađa i podjela kako bismo zajedno i samo tako ostvarili ovaj cilj'', rekao je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close