Parlament

Federacija - Krize nema, a blokada traje

Zastupnik SDA Mirsad Zaimović naglasio da opozicija nikad ne može biti uzrok parlamentarne krize…
Vijesti / Politika | 10. 01. 2024. u 15:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Federalnog parlamenta danas su tijekom sjednice novinarima iznijeli stavove o tome prijeti li Federaciji BiH financijska blokada budući da Vlada Federacije BiH nije uputila u parlamentarnu proceduru Nacrt ovogodišnjeg proračuna.

Privremeno financiranje

Većina zastupnika složila se da Federacija nije pred takvom blokadom jer očekuju da će oba doma Parlamenta FBiH odobriti odluku o privremenom financiranju do 1. veljače.

Zastupnik SDP-a BiH u Elvir Karajbić podsjetio je da će ova odluka koja važi za prva tri mjeseca biti prva točka dnevnog reda na sjednici najavljenoj za 24. siječnja.

Shodno tome, odluku će dan prije razmotriti parlamentarni Odbor za ekonomsku i financijsku politiku.

Osim u pogledu usvajanja budžeta, Karajbić je istaknuo da je u Federalnom parlamentu došlo do zastoja u radu radnih tijela.

Video: Poslanici PFBiH: Federacija nije pred finansijskom krizom, ali traje blokada radnih tijela

''Mislim da ćemo izaći iz te krize jer ni jednom građaninu Federacije ne odgovara da imamo blokadu radnih tijela. Nadam se da će rukovodstvo ovog doma u siječnju predložiti u skladu sa Poslovnikom i Ustavom FBiH rješenje'', poručio je Karajbić.

Nerad

Zastupnik SDA Mirsad Zaimović naglasio da opozicija nikad ne može biti uzrok parlamentarne krize navodeći da tamo gdje postoji većina treba funkcionirati Parlament.

''U 14 mjeseci nove vlasti imali smo sedam sjednica Zastupničkog doma, a po Poslovniku svaki mjesec trebali bi imati sjednicu'', kazao je Zaimović.

Predsjednik Kluba Naše stranke Mirsad Čamdžić podvukao je da se narednih dana očekuje veliki otpor od opozicije da se deblokiraju radna tijela.

''Naime, kao što je poznato Komisija za izbor i imenovanje, te Zakonodavno-pravna komisija su blokirane. U Odboru za zdravstvo također nemamo predsjednika i zamjenika predsjednika, te iz opozicije govore da to nije blokada. Radi se o tome da preko ove Komisije za izbor i imenovanje treba biti izabrano, između ostalih, rukovodstvo u Federalnoj televiziji, zatim generalni revizor, Nadzorni odbor za Federalno ministarstvo unutarnjih poslova. Iza toga krije se dosta stvari koje se mogu spriječiti ovakvom blokadom'', zaključio je Čamdžić. 

Kopirati
Drag cursor here to close