Svjesno

Federalni parlament je u blokadi

Ovo je trenutna, radna atmosfera u dvorani Zastupničkog doma Federalnog parlamenta.
Vijesti / Politika | 14. 12. 2023. u 07:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parlament Federacije BiH je u blokadi. Jasan je stav vladajućih stranaka u ovom entitetu. U jednom dijelu s tim se slažu i predstavnici opozicije, ali naglašavaju, svjesno blokiraju izbor i imenovanje Marina Vukoje za suca Ustavnog suda BiH. I dok traje trakavica u Federaciji BiH, rok za usvajanje proračuna za narednu godinu curi, piše BHRT.

Ovo je trenutna, radna atmosfera u dvorani Zastupničkog doma Federalnog parlamenta. I dok se radovi privode kraju vladajući se nadaju zakazivanju i nastavku četvrte redovne sjednice idući tjedan. Ako nije problem dvorana, onda je problem zakazivanje sjednica komsija ovoga doma. I to je, kažu u SDP-u, formulacija stanja - blokada održavanja radnih tijela. Jer bez mišljenja, komisija nema ni rasprava o bitnim zakonima na dnevnom redu sjednica Parlamenta.

"Ovdje imamo blokadu održavanja sjednica radnih tijela i takvu situaciju poslovnik ne propisuje, ne predviđa na bilo koji način i mislim da to treba da riješimo kroz sami Zastupnički dom i onemogućimo u budućnosti takve blokade i kroz izmjene poslovnika", ističe Belmin Zukan, zastupnik i predsjednik Zakonodavno-pravnog povjerenstva.

Upravo su izmjene poslovnika sporne za opoziciju. Izmjene za njih otvaraju mogućnosti postavljanja Marina Vukoje za suca Ustavnog suda BiH, koji nema pravosudnog iskustva. Problem je kažu i predsjedavajuća Marinković Lepić koja je dala ostavku, ali nije razriješena dužnosti. Zbog toga je i grupa opozicinih zastupnika predala spor pred Ustavnim sudom o statusu predsjedavajuće. Sporno je navode i što je prenijela ovlasti na dopredsjedavajućeg Mladena Boškovića, bez konsultacije druge dopredsjedavajuće Edine Gabele. I zato, kažu, svjesno blokiraju određene stvari.

Video: Sjednica idući tjedan?

"Prva je da se dobije samo jedno ime na listi za sudiju Ustavnog suda BiH, zašto je to problematično, onda Paralment ne može da bira ako ima samo jedno ime. Druga svjesna blokada opozicje jeste izmjena poslovnika koja bi ograničila prava izražavanja", dodaje Admir Čavalić, zastupnik SBiH.

"Što se tiče zakonodavno-pravne komsije da se izbaci iz dnevnog reda izmjena i dopuna poslovnika koje bi dovelo do imenovanja Vukoje, mi ćemo ostale zakone ili podržati ili ne, ali pojavit ćemo se na sjednici", kazala je Jasmina Bišćević Tokić, zastupnica SDA.

"Paralment jeste u blokadi blokiraju ga SDA, DF, NES i Stranka za BIH, ne dolaze na povjerenstva, a kvorum tih povjerenstava je neophodan za sav dalji rad paralemnta za imenovanja koja su u tijeku", ističe Mirsad Čamdžić, zastupnik Naše stranke.

Dodaju u Našoj stranci, o izboru Marina Vukoje nikada se nije rasparavljalo,te uvjeravaju da će podržati prvoplasiranog kandidata bez obzira ko bio, ali nakon što prođe Komisiju za izbor i imenovanje. Kažu, rješenje će vrlo brzo biti na stolu. Priča u vezi sa imenovanjem Vukoje za mnoge je samo izgovor opozicije.

"Gospodin Vukoja je isključivo alibi za sve što se dešava da nije on bilo bi nešto drugo, ovdje se radi o političkim igricama koje sasvim legitimno SDA i DF koriste kao svoje političko sredstvo", zaključuje Slaven Raguž, zastupnik HRS.

I dok svjedočimo političkim igricama u ovoj zgradi, ugroženo je usvajanje proračuna, jer nema naznaka kada bi se Nacrt broračuna mogao naći pred zastupnicima. Na čekanju i zakon o registru pedofila, ali i bitni zakoni za gospodarstvenike, poput poticaja za malo gospodarstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close