Najveća korupcijska istraga

Skandal u EU parlamentu: Primanje mita, pranje novca, članstvo u zločinačkoj organizaciji i još mnogo toga

Procurili su dokumenti iz istrage koja je podignuta u sklopu jedne od najvećih korupcijskih istraga unutar EU parlamenta.
Vijesti / Flash | 06. 12. 2023. u 16:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski parlament ovih dana opet trese golema afera Qatargate koja je otkrivena prije godinu dana.

Procurili su dokumenti iz istrage koja je podignuta u sklopu jedne od najvećih korupcijskih istraga unutar EU parlamenta. Politico je na uvid dobio stotine papira iz istrage koji otkrivaju nove detalje o tome kako su visoki europski dužnosnici uzimali novac ili darove od stranih vlada da bi zauzvrat lobirali u Europskom parlamentu.

U periodu od ukupno četiri godine navodno su uplaćena četiri milijuna eura raznim dužnosnicima za razne usluge, najčešće one lobiranja.

Blistava karijera grčke europarlamentarke krenula nizbrdo kad su joj našli hrpu keša u stanu

U središtu afere je Eva Kaili, grčka arhitektica, najmlađa gradska vijećnica u povijesti Soluna, a od 2014. godine i europarlamentarka kojoj su prije godinu dana u pretresu pronašli hrpu keša.

Kaili je bila najglasnija zagovornica kriptovaluta, ali njena blistava karijera je propala u prosincu 2022. godine kada joj je policija upala u stan i tamo pronašla 150.000 eura u gotovini. Rezultat je bila preliminarna optužnica protiv nje i njenog partnera Francesca Giorgija pod optužbama za primanje mita od Katara i Maroka u zamjenu za utjecaj na Europski parlament.

Također ih se tereti za pranje novca i članstvo u zločinačkoj organizaciji. Ostali osumnjičeni su belgijski eurozastupnik Marc Tarabella i bivši talijanski eurozastupnik Antonio Panzeri. Katar i Maroko poriču bilo kakvu krivnju.

Novinari Politica pišu, što prenosi Index.hr, da su se ogromne količine keša izgubile u vlaku, novac je bio bačen u kontejner, skrivao se po koferima, a transakcije su izvršavali na parkiralištima. Kroz iskaze osumnjičenika istražiteljima doznaje se da je Kaili u prosincu prošle godine zamolila svog oca za pomoć, pa je i on brzo uhvaćen s koferom u kojem je bilo 150.000 eura.

Navodno ga je vukao pola kilometra ulicama Bruxellesa, od Kailinog i Giorgijevog stana do hotela Sofitel na Place Jourdan. Bio je nakratko uhićen, ali je brzo pušten bez optužnice jer nije bilo dokaza da je bio umiješan u neke kaznene radnje.

Kaili je isprva odbacivala svaku umiješanost u ovaj mega korupcijski skandal Europskog parlamenta, dok su njen partner Giorgi i njegov bivši šef Pier Antonio Panzeri brzo priznali krivnju.

Krajem prošle godine policija je pronašla još 600.000 eura u kešu u Panzerijevom stanu u četvrti Schaerbeek u Bruxellesu. Nakon što je uhićen, priznao je da je taj novac dobio od višegodišnjeg ugovora sklopljenog s Katarom prema kojem je pristao na konzultantske poslove za tu zaljevsku državu.

Novac primali po parkiralištima, dio bacili u kontejner, držali ga u torbama i koferima

Iz toga i ime skandala Qatargate. Panzeri je isticao da je želio primati novac kroz transparentne kanale i za njega plaćati porez, ali je, tvrdio je, Katar inzistirao na tajnosti. Novčanu naknadu primio je dva puta - krajem 2019. i u proljeće 2022.

"Pretpostavljam da je stigao u diplomatskoj aktovci", rekao je Panzeri, stoji u dokumentima koje je vidio Politico. Par mjeseci kasnije priznao je istražiteljima da je u jednom trenutku počelo dolaziti toliko novca (navodno oko 700.000 eura) da je dio jednostavno bacio u kontejner.

Kailin partner Giorgi je rekao da je skupljao katarski keš po Bruxellesu. Jednom mu je, kako je ispričao, osoba u crnom Audiju nizozemskih tablica dala 300.000 eura u gotovini, a drugi put je otišao na parkiralište i tamo pokupio novac. Navodno je bilo desetak takvih sastanaka, dva ili tri godišnje, a iznosi su se penjali do 50.000 eura.

Kad se s Kaili preselio u stan blizu Europskog parlamenta, ponio je svoje sefove, a za šifru je koristio datum rođenja svoje majke. Osim njega, šifru je znala i Kaili.

Zadržala jednu torbu s oko 40.000 eura, rekla da joj je za "slučaj nuklearnog napada"

Osoba bliska Giorgijevim odvjetnicima odbacila je dokumente koji su procurili, rekavši da je sve iskaze "dao pod pritiskom i isključivo da bi zadovoljio belgijske vlasti", navodi Politico. Nadao se da će to omogućiti njegovoj ženi Kaili da se vrati njihovoj kćeri.

Nakon uhićenja Kaili je zanijekala saznanja o tome odakle joj toliki novac u stanu. Rekla je da je zamolila oca da iz stana iznese kovčeg pun keša kad je čula da je Giorgi uhićen. Kasnije je rekla da je djelomično napunila kofer novčanicama iz Giorgijevog sefa za koji je vjerovala da je Panzerijev.

Kailin odvjetnik Michalis Dimitrakopoulos na koncu je rekao da je za novac u kući koju je dijelila s Giorgijem saznala tek iz medija, navodi Politico.

Postojala je i jedna torba s kešom koju je Kaili zadržala, a prema dokumentima imala je oko 30.000 do 40.000 eura. Navela je da joj je to bila mjera opreza "u slučaju nuklearnog napada".

Kopirati
Drag cursor here to close