Popunjavanje

FBiH: Fali Srba

"Ostaje da se vidi koliko će Srba ući u Dom naroda, odnosno koliko će brojati nakon objavljenih rezultata izbora. Zasad je nedoumica i mi ne znamo kako će se u drugom krugu vršiti popunjavanje", rekao je Goran Broćeta.
Vijesti / Politika | 21. 10. 2022. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako još nije poznato kako će se popunjavati Dom naroda Parlamenta FBiH, posebno nakon što su izmjene Izbornog zakona BiH nametnute na dan izbora, gotovo je sigurno da Srba neće biti dovoljno i da će Središnje izborno povjerenstvo BiH morati donijeti pravila na osnovu kojih će se popuniti nedostajući broj.

Naime, Christian Schmid nametnuo je izmjene Izbornog zakona BiH na sam dan održavanja izbora. Te izmjene podrazumijevaju da umjesto po 17 poslanika u klubovima Srba, Hrvata i Bošnjaka i pet iz reda ostalih bude po 23 poslanika iz sva tri konstitutivna naroda te 11 iz reda ostalih, pišu "Nezavisne". 

Njih 13

U aktualnom sazivu zbog malog broja Srba koji žive u Federaciji BiH direktno iz županijskih skupština ušlo je njih 13, a preostala četiri ušla su na osnovu posebne odluke SIP-a.

"Nakon Schmidtove odluke već sada vidimo da neće biti dovoljan broj srpskih predstavnika. Iz Kantona 10 odakle ja dolazim, idu četiri srpska predstavnika. Ostaje da se vidi koliko će Srba ući u Dom naroda, odnosno koliko će brojati nakon objavljenih rezultata izbora. Zasad je nedoumica i mi ne znamo kako će se u drugom krugu vršiti popunjavanje", rekao je za "Nezavisne novine" Goran Broćeta, poslanik Srba u aktualnom sazivu Doma naroda Parlamenta FBiH.

Primjera radi, Skupština Tuzlanskog kantona u Dom naroda FBiH treba da imenuje tri Srbina, međutim, kako stvari sada stoje, samo dva Srbina su ušla u novi saziv - po jedan iz SDP-a i DF-a.

Kako će treći Srbin biti delegiran u Dom naroda FBiH u ovom trenutku nije poznato. Ranija praksa je bila da se taj koji nedostaje iz bilo kojeg naroda delegira tako da se izabere onaj koji nije ušao u Skupštinu, ali je imao najveći broj glasova.

Je li Schmidt vodio računa? 

"Iskreno se nadam da je Schmidt vodio računa da će Srbi moći adekvatno sudjelovati u punom kapacitetu u vlasti Federacije BiH, a ne da kao konstitutivni narod budu mrtvo slovo na papiru. Još nemamo računicu koliko ima Srba izabranih u kantonalne skupštine, možda 15 do 17, i ostaje da vidimo kako će SIP to uraditi", rekao je Broćeta, dodajući da bi najbolje bilo da se nedostajući broj popuni s lista stranaka koje dolaze iz Republike Srpske bez obzira na to što one nisu postale parlamentarne.

Osim Srba, veliki problem bit će popuniti i Klub ostalih, koji po novim pravilima broji 11 poslanika, a mediji već ističu da u Hercegbosanskoj županiji nema onih koji se izjašnjavaju kao ostali.

Kod popunjavanja Doma naroda FBiH iz reda Bošnjaka i Hrvata, kako stvari sada stoje, neće biti problema, a u hrvatskim strankama već su izašli s računicom da hrvatske stranke mogu dobiti 18 od ukupno 23 poslanika.

Kada je riječ o popunjavanju Doma naroda FBiH, zanimljivo je da je Schmidtova odluka završila pred Ustavnim sudom BiH i veliko je pitanje što će se dogoditi ako Ustavni sud BiH kojim slučajem kaže da je ono što je nametnuo Schmidt neustavno.

Kopirati
Drag cursor here to close