Pred Saborom

Plenković: Hrvatska je pridonijela da Schmidt nametne odluke

Plenković je rekao kako je vlada kojoj je na čelu pridonijela da visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt intervenira…
Vijesti / Politika | 18. 10. 2022. u 15:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vlada sustavno zalagala za položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini i da se Hrvatska založila da se konstitutivnost naroda u BiH uvrsti u Strateški kompas EU'', rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković tijekom predstavljanja godišnjeg izvješća rada vlade Hrvatskom saboru.



Plenković je, kako prenosi Hina, rekao kako je vlada kojoj je na čelu pridonijela da visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt intervenira početkom listopada u Ustav Federacije BiH i izborni zakon.

"On je jedini mogao pomoći i pomogao je. To se ništa nije dogodilo slučajno. Želimo podržati BiH u stjecanju statusa kandidata, ako to bude moguće već na sastanku Europskog vijeća u prosincu jer smatramo da je to dobro za sve narode u BiH", rekao je Plenković.

Dotaknuo se i toga što je Europska komisija predložila prošli tjedan da se BiH dodijeli status kandidata pod uvjetom da poduzme niz reformi, usvoji nekoliko zakona u području sudstva, izborne reforme, borbe protiv korupcije i slobode izražavanja.

"Što je bliže BiH Europskoj uniji, to će biti i bolje riješena otvorena pitanja koja imamo", dodao je premijer.

 

Kopirati
Drag cursor here to close