Ovlasti gotovo kao u Putina, Lukašenka ili Kim Jong-una

Reakcije: Schmidt je zabio posljednji čavao u lijes daytonske BiH

Mlakić je istaknuo kako Schmidt "koji svojim patetičnim i plačljivim diskursom ovih dana pojašnjava u medijima svoje mjere" neodoljivo podsjeća na Aleksandra Vučića, "prvu suzu Balkana, koji za sve nedaće Srbije optužuje druge".
Vijesti / Politika | 07. 10. 2022. u 12:20 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Intervencija visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta te nametanje Izbornog zakona u izbornoj noći izazvalo je brojne reakcije u bosanskohercegovačkoj javnosti.

I dok pojedini pozdravljaju odluku visokog predstavnika u BiH, drugi tvrde kako je to priča za one najnaivnije. Visoki predstavnik ponosno je istaknuo kako je nametanjem Izbornog zakona 'završena priča o predmetu Ljubić', a s tim se ne slaže pisac i kolumnist Josip Mlakić.

Jednom Bošnjak, jednom Hrvat 

"Tvrditi tako nešto je vrijeđanje zdravog razuma i prihvaćanje logike da su Hrvati niža vrsta kojoj Bošnjaci mogu birati političke predstavnike prema modelu idealnog Hrvata zamišljenog u njihovom zasužnjenom miloševskom umu. Apelacija Bože Ljubića iz 2016. ovim izmjenama je u potpunosti ignorirana. Zbog čega Schmidt nije ukinuo apsurdnu odredbu po kojoj se u BiH u jednom izbornom ciklusu možete prijaviti kao Bošnjak, a na drugom kao Hrvat, što je, vjerujem, jedinstven slučaj u svijetu? Da možete mijenjati dresove poput Zlatana Ibrahimovića? Pa naprosto zbog toga da bi se Bošnjacima omogućila što veća mogućnost izbornog inženjeringa do potpunog isključivanja Hrvata iz vlasti na federalnom nivou", kazao je za Bljesak.info Mlakić.

Kako ističe, Schmidt je iz svoje najnovije odluke izostavio najavljeni županijski cenzus od 3 posto, "što je bila jedina stvar koja je bila u skladu s odlukom Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića".

"Radi se o ključnom mehanizmu pomoću kojega su bošnjačke stranke, bez iznimki, uzurpirale mjesta Hrvatima u Domu naroda. Schmidt je, dakle, ostavio otvorenom mogućnost da nekakav Edim ili Ramiz zaspu kao Bošnjaci, a probude se kao Hrvati. Schmidtove lažne izmjene izbornih pravila su samo nastavak razaranja dejtonske arhitekture Bosne i Hercegovine u režiji međunarodne zajednice. Čak bi se moglo reći da je ranije rješenje, koje je Ustavni sud proglasio neustavnim, za Hrvate dugoročno čak i povoljnije, jer je u ovo novo ugrađen mehanizam koji omogućava puno učinkovitiji izborni inženjering", naglasio je Mlakić.

Navodi, kako je jedina značajna izmjena u odnosu na ono što smo ranije imali povećanje broja zastupnika konstitutivnih naroda u federalnom Domu naroda sa 17 na 23, s tim da je za donošenje odluka vezanih uz formiranje vlasti u Federaciji BiH sada potrebno 11 ruku u svakom od nacionalnih klubova.

Kronični bolesnik 

"Schmidt je, zapravo, barem kada je riječ o klubu Hrvata u federalnom Domu naroda, samo prividno podigao letvicu bošnjačkim unitaristima sa šest zastupnika na jedanaest, što je obična prevara, jer su u trećem krugu postizbornog formiranja vlasti, ukoliko propadnu prethodna dva, dovoljne samo četiri 'hrvatske ruke' za formiranje neke buduće Platforme. Schmidt je zapravo uspostavio mehanizam po kojem ne mora kao njegov prethodnik Valentin Inzko silovati matematiku, a da sve 'bude po zakonu'. Treba imati na umu da bošnjačka strana može zbog svoje brojčane nadmoći kada god hoće vještački stvoriti krizu, svjesno odvesti pregovore u treći krug, da jedanaest potrebnih ruku svede na četiri, čime Dom naroda gubi svoju dejtonsku funkciju. Ne radi se o "revolucionarnom rješenju", kako je Schmidtove izmjene nazvao Plenkovićev bosanskohercegovački megafon Goran Grlić Radman, već o zabijanju posljednjeg čavla u lijes dejtonske BiH", pojasnio je za Bljesak.info Mlakić.

Da je daytonska BiH "kronični bolesnik koji će teško stati na noge" tvrdi i politolog Ivan Kraljević.

"Schmidtova intervencija kojom se potencijalno sprječava izbacivanje legitimnih hrvatskih predstavnika iz vlasti neće riješiti problem. Naprotiv, samo će prolongirati naume onih koji žele političku eliminaciju Hrvata. Zato je sada još veća odgovornost na predstavnicima Hrvata u vlasti, oni trebaju biti mudri, razboriti i pravovremeni u obrani prava svoga naroda. Bosnu i Hercegovinu na pravi put može izvesti samo nužno potrebni remont cjelokupnog političkog sustava. Intervencija Christiana Schmidta je samo početak i kap u moru nužnih reformi koji bi ovu zemlju potencijalno izveli na pravi put", naglasio je za Bljesak.info Kraljević.

Ipak, ističe kako je Schmidtova intervencija u izbornoj noći opravdana te je to još jedna potvrda da je ovakva BiH itekako ovisna država, odnosno protektorat u rukama najjačih svjetskih država.

Krivac? 

Kraljević navodi, kako odluka visokog predstavnika nije bila ni neočekivana ni iznenađujuća kako ju pojedini pokušavaju predstaviti.

"U kuloarima se moglo čuti što smjera visoki predstavnik, a to je i on sam potvrdio u brojnim intervjuima posljednjih dana. Velika je lista onih koji su znali pravu želju Christiana Schmidta", istaknuo je Kraljević.

Na pitanje koliko odluka visokog predstavnika rješava hrvatsko pitanje Josip Mlakić ironično odgovara: "Gotovo u cijelosti".

"Vjerujem kako su i oni najnaivniji među Hrvatima shvatili da u ovoj zemlji nemaju što tražiti, ako će računat na merhametluk Christiana Schmidta i međunarodne zajednice, na njihovu interpretaciju međunarodnog prava, po kojemu možete postati 'hrvatski član Predsjedništva' šireći mržnju prema Hrvatima, uvodeći u svjetsku pravnu baštinu novu kategoriju: 'hrvatski antipredstavnik'", naglasio je za Bljesak.info Mlakić te nastavio:

"Stvar je, da skratim, vrlo jednostavna: nema Hrvata - nema hrvatskog pitanja. I krajnje je vrijeme da se osvijesti činjenica da je glavni krivac za aktualno stanje u BiH upravo međunarodna zajednica, odnosno visoki predstavnik, čak i ako na čas zanemarimo činjenicu da su sve neuralgične točke današnjih prijepora nametnuli upravo oni. Više od 20 godina naši visoki predstavnici imaju ovlasti koje su usporedive s onima Vladimira Putina, Aleksandra Lukašenka ili Kim Jong-una, a neprestano odgovornost prebacuju na druge, što je temeljni problem ove zemlje".

'Problematični' Srbi 

Mlakić je istaknuo kako Schmidt "koji svojim patetičnim i plačljivim diskursom ovih dana pojašnjava u medijima svoje mjere" neodoljivo podsjeća na Aleksandra Vučića, "prvu suzu Balkana, koji za sve nedaće Srbije optužuje druge".

"Ovo je dobar dokaz jedne teze Svetislava Basare, koju je izrekao povodom rušenja Berlinskog zida, kada je izjavio kako se neće zapadna demokracija preliti na Balkan, već da će se dogoditi obratno", naveo je Mlakić.

Kada je riječ o popunjavanju klubova Doma naroda, politolog Ivan Kraljević smatra da će najveći problem biti popunjavanje Kluba Srba u Domu naroda FBiH.

"Vrlo vjerojatno će opet biti onih koji će posezati za lažnim nacionalnim izjašnjavanjem kako bi uzurpirali određena mjesta u domovima naroda. Zato je pravo pitanje kako će Schmidtova intervencija izgledati u praksi kada dođe do posrednih izbora u kantonalnim skupštinama i samih razgovora o konstituiranju vlasti u FBiH. Ako je samo suditi po predizbornoj retorici u izbornoj kampanji, pa i samome sustavu uspostave vlasti, teško je očekivati relaksiran proces formiranja vlasti, kako u FBiH, tako i na ostalim razinama vlasti. Posebno teško će biti riješiti otvorene prijepore između tri i pol puta brojnijih Bošnjaka i Hrvata. Jedno je sigurno, unatoč Schmidtovoj odluci, izborni inženjering nije poslan u ropotarnicu povijesti", kazao je za Bljesak.info Kraljević.

Josip Mlakić podsjeća kako je Schmidt povećao broj zastupnika "Ostalih" na 11, "jedne kategorije koju ne poznaje nijedan pravni sustav u svijetu".

"To je autentična bosanskohercegovačka izmišljotina kojom se cementira bošnjačka prevlast u Federaciji, gdje je ostavljena mogućnost da većinski narod u Dom naroda ubacuje i svoje romske ili židovske komšiće, kao što su to uostalom činili i do sada: većinu manjinskih mjesta u parlamentu uzurpirali su Bošnjaci ili njihove marionete. Na koji način Schmidt misli popuniti taj klub, nije jasno. Pretpostavljam da će najunosnije zanimanje u sljedećem izbornom ciklusu biti profesionalni Rom ili Židov, da će brojni Bošnjaci u međuvremenu "osvijestiti" svoj židovski ili romski identitet", naglasio je za Bljesak.info Mlakić.

Pozitivna diskriminacija 

Kako navodi, zaštitu manjinskih prava moguće je zaštititi isključivo pozitivnom diskriminacijom, što je europska praksa, formiranjem manjinskih listi za federalni Parlament, kao što je to slučaj, na primjer, u Hrvatskoj, gdje manjinci imaju 8 zagarantiranih mjesta i gdje ne može doći do "Ramizovog sindroma".

"Slično će se događati i s klubom Srba. Treba podsjetiti da taj klub nikada nije bio popunjen do kraja ni onda kada se u njega biralo po 17 zastupnika, jer za to naprosto ne postoje demografski kapaciteti, osim aktiviranjem bošnjačkih 'nacionalnih kameleona', srpskih varijanti Edima i Ramiza. Schmidt je svojim izmjenama u suštini samo povećao broj ljudi koji će parazitirati na državnom budžetu, i to u zemlji koja je vjerojatno svjetski rekorder po glomaznosti administracije po glavi stanovnika", zaključio je Mlakić.

Da Schmidtova odluka nije potpuna misli i hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Naime, on je okupljenim medijima kazao kako je riječ o "nekakvoj odluci kojom je kao Schmidt spasio Hrvate", dok u njoj nema reference na slučaj Ljubić.

"Jer ako se referiraš na implementaciju slučaja Ljubić, onda moraš maknuti Komšića. Pazite koliko bi to u stvari bilo lako. Visoki predstavnik se poziva na odluku Ustavnog suda BiH - NE. Nego igra neke podzemne štakorske igrice", kazao je Milanović.

Bezobrazno, drsko, ništa 

Hrvatski predsjednik istaknuo je kako je "ovo jedno veliko, bezobrazno, drsko, ništa".

"Što je ostavljeno? Nisu odstupili od sustava u kojem nema reprezentativnosti, u kojem svatko može birati svakoga, a onda nastrada najmanji. To čuvaju kao oko u glavi, ali su povećavajući broj članova klubova u Domu naroda omogućili Hrvatima da se kao spase. Hrvatima je smrtna kazna, u političkom smislu, komutirana u doživotnu robiju i to mi moramo slaviti'', rekao je Milanović.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, čini se, ne misli tako pa je u izbornoj noći pozdravio intervenciju Christiana Schmidta u Ustav FBiH i Izborni zakon.

''Izmjene osiguravaju politički opstanak Hrvata i pridonose ostvarivanju legitimne zastupljenosti u Domu naroda i Vladi Federacije BiH'', kazao je premijer Plenković te naglasio kako je ''poslije izbora potrebno da politički akteri nastave razgovore kako bi se osigurala ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i u Predsjedništvu''.

''Ponovno svjedočimo tome da su Bošnjaci preglasali Hrvate, što narušava funkcionalnost BiH i skladne odnose konstitutivnih naroda'', naglasio je Plenković.

Bilo kako bilo odluka Christiana Schmidta neće se mijenjati, a javnosti u BiH ostaje vidjeti kako će se popuniti mjesta klubova Doma naroda. 

Kopirati
Drag cursor here to close