"Pritisak je neprihvatljiv"

EU o odluci NS RS: Neustavno i pravno neutemeljeno

"Svaki zakon kojim bi se onemogućilo izvršenje odluka Ustavnog suda u Republici Srpskoj bi jednako tako bio neustavan i pravno neutemeljen", izvijestili su iz Ureda EU u BiH.
Vijesti / Politika | 23. 06. 2023. u 17:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Odluka da se BiH dodijeli status kandidata za članstvo u EU donesena je uz razumijevanje da se poduzimaju konkretni koraci, naročito u pogledu jačanja vladavine prava. Integritet Ustavnog suda BiH, kao najviše sudske instance u BiH, treba biti zaštićen, a njegove odluke o svim pitanjima treba poštovati. Bilo kakav pritisak na Ustavni sud je neprihvatljiv", priopćili su iz Ureda Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Osvrnuli su se i na nedavno usvajanje Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, a kojom se briše odredba zakona koja propisuje da će se u "Službenom glasniku RS" objavljivati propisi i drugi akti koje donosi visoki predstavnik u BiH.

"Nedavno izjašnjavanje NSRS da se onemogući objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS je neustavno i pravno neutemeljeno. Svaki zakon kojim bi se onemogućilo izvršenje odluka Ustavnog suda u Republici Srpskoj bi jednako tako bio neustavan i pravno neutemeljen", izvijestili su iz Ureda EU u BiH.

Podsjetimo, za usvajanje ovog zakona glasala su 54 poslanika.

Inicijativa za izmjenu ovog zakona došla je upravo od izabranih predstavnika u republičkom parlamentu, a na osnovu činjenice da Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH nije imenovan od strane Savjeta sigurnosti Ujedinjenih naroda, čime, kako su istaknuli, nema legitimitet.

"EU poziva entitetska zakonodavna tijela da bez odlaganja imenuju suce na upraženjena mjesta u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kako bi se osigurao njegov nesmetan rad. Potrebno je hitno raditi na rješenjima kojima će se očuvati funkcionalnost institucija", priopćili su iz Ureda EU u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close