Povlačenja

Tko popušta: Dodik ili Escobar?

Escobar je poručio da je najvažnija stvar koju su zajedno dogovorili i oko koje su suglasni ta da rata neće biti.
Vijesti / Politika | 08. 11. 2021. u 14:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Imao sam produktivan sastanak sa Miloradom Dodikom. Otvorena je mogućnost da se povuku odluke koje je donio, ali i najavio, odnosno odluke koje su usvojene u NSRS, ali i one koje je najavio da će uraditi'', rekao je nakon što je održao sastanak i s članovima kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Gabriel Escobar

Poručio je da je najvažnija stvar koju su zajedno dogovorili i oko koje su suglasni ta da rata neće biti.

''To je poruka koju ćete čuti i od lidera iz regije'', kazao je Escobar novinarima.

Druga stvar o kojoj su razgovarali jesu, kako je kazao, ekonomija i ono što Balkan ima.

Video: Eskobar: Najvažnija poruka je da rata neće biti

''Balkan ima ekonomski rast, pa je prva stvar da BiH dijeli parametre ekonomskog rasta kao zemlje regije'', poručio je, između ostalog, Escobar.

Što se mora poštovati

Daytonski sporazum, ali i svi zakoni koje je nakon 1995. donio parlament BiH moraju se poštovati, a SAD će na tome dosljedno inzistirati, poruka je što ju je najvišim dužnosnicima prenio posebni američki izaslanik za zapadni Balkan

Željko Komšić novinarima je, nakon razgovora s američkim diplomatom, kazao kako tom prigodom nisu spominjane sankcije ali jest potreba za očuvanjem mira i poštivanjem ustava i zakona.

"Ohrabrujuća je izričita poruka Escobara da rata neće biti, a da sve što je Dayton bez suglasnosti SAD ne može biti promijenjeno", kazao je Komšić.

Pojasnio je pritom kako se pod poštivanjem Daytona podrazumijeva i poštivanje svih zakona koje je po okončanju rata donio državni parlament, poput onih o obrani, pravosuđu i prikupljanju poreza i carina, a koje Milorad Dodik pokušava osporiti odnosno ovlasti za te politike ubuduće prenijeti s države na entitet Republiku Srpsku.

Umjetna kriza

Komšić kaže kako je Escobarova ocjena da je sve što se sada zbiva u  BiH "umjetna kriza", no SAD će dobro paziti da se ništa od onoga što je definirano Daytonskim sporazumom ne ugrozi, uključujući tu pitanje granica u regiji. Posebni američki izaslanik, kako tvrdi Komšić, siguran je da Srbija neće podržati niti pratiti provedbu planova o kojima govori Dodik.

Ugrožavanje mira, kaže Komšić, nije opcija o kojoj treba ozbiljno razmišljati unatoč "budalama u regiji".

"Ima li dovoljno budala u BiH i regiji? Svi smo se uvjerili da ima", kazao je Komšić.

More i Džaferović

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je o razgovoru kako je najvažnijom doživio Escobarovu poruku da nitko nema pravo na jednostrano povlačenje iz već provedenih reformi.

"Ja se Dodikom nisam bavio, za mene je bitno da je Escobar rekao da nema niti može biti ikakvog unilateralnog umanjenja reformi unutar BiH, unilateralnog tumačenja ili destruiranja bilo koje reforme. Sve što smo radili u proteklih 26 godina, radili smo sukladno Daytonu", kazao je novinarima Džaferović.

Prenio je i kako je Escobar inzistirao na potrebi što bržeg ulaska država zapadnog Balkana u Europsku uniju, kao i na jačanju regionalne suradnje.

Kao i Komšić, i Džaferović to podupire no želio bi da se prije toga riješe otvorena pitanja, poput sporazuma o granicama s Hrvatskom i Srbijom kakve su bile u travnju 1992., bez razmjene teritorija i s jamčenjem prava pristupa BiH otvorenom moru.

Rata ne smije biti

Treći član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je nakon susreta s Escobarom u sjedištu Predsjedništva BiH požurio u Istočno Sarajevo i tamo na svojoj konferenciji za novinstvo iznio svoju verziju poruka koje stižu iz Washingtona i svojih odgovora na to.

Suglasni su bili jedino oko toga da rata ne smije biti, no Dodik tvrdi kako je Escobaru prenio da ne odustaje od svojih planova po kojima bi vlada RS u roku od šest mjeseci predložila zakone kojima praktično proglašava nezakonitima oružane snage BiH, državno pravosuđe te Upravu za neizravno oporezivanje (UNO), koja ima zadaću prikupljati poreze i carine.

Kao mogući kompromis oko oružanih snaga BiH po prvi puta je spomenuo opciju po kojoj bi se smanjio broj vojnika, a s time i ukupni troškovi za obranu.

Za stol s Erdoganom

Dodikovo je tumačenje kako SAD vide Daytonski sporazum "u dinamičkoj formi", a u RS-u ono što se zbivalo nakon 1995. vide kao otimanje ovlasti entitetima, na što ne žele pristati.

"Nećemo oklijevati nastaviti dalje s našim aktivnostima i to je jasno rečeno Escobaru", tvrdi Dodik, koji je poruke što su ih nakon susreta s američkim izaslanikom poslali Komšić i Džaferović nazvao nevažnima.

Najavio je i kako će se ovog tjedna putovati u Tursku kako bi se tamo sastao s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, kojega je nazvao "velikim liderom" u kojega ima povjerenje pa mu želi pojasniti stanje u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close