''Džabe je dolazio''

Dodik poručio Escobaru: Ovdje ne prolazi sila međunarodnog faktora

On je rekao da ''u BiH više ne prolazi sila međunarodnog faktora, jer se na batine na ovom prostoru oguglalo, i zato ni sila ni prijetnje ne mogu da poluče rezultat''.
Vijesti / Politika | 07. 11. 2021. u 13:26 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik naglasio je da bi zamjenik pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država Gabriel Escobar morao da zna da "BiH može da ima budućnost samo na osnovu Ustava BiH na koji su pristali svi 1995. godine i ako se njeni narodi i entiteti budu borili za nju, a ne Amerikanci, Rusi, Europljani ili visoki predstavnici".

''Ako se međunarodni faktor zaista zalaže da BiH opstane, onda je i pred njima i pred nama prilično jasan izbor, a to je Ustav BiH koji nitko ne spori i koji je nedvosmislen'', poručio je Dodik za Srnu upitan da prokomentira posjetu zamjenika pomoćnika državnog tajnika SAD Gabriela Escobara BiH i sutrašnje odvojene susrete sa članovima Predsjedništva BiH.

Ukoliko Gabriel Escobar misli da je kriza u kojoj se nalazi BiH izazvana da bi, kako on kaže, Milorad Dodik sačuvao moć i bogatstvo, član Predsjedništva BiH je rekao da želi odmah da mu poruči ''da je džaba dolazio, te da ukoliko ne promijeni optiku i sagleda činjenice koje su očigledne, onda će i sam doprinijeti atrofiji zemlje koju su i Amerikanci preko visokih predstvnika i Ustavnog suda BiH modelirali svih prethodnih godina po željama muslimana''.

On je rekao da ''u BiH više ne prolazi sila međunarodnog faktora, jer se na batine na ovom prostoru oguglalo, i zato ni sila ni prijetnje ne mogu da poluče rezultat''.

Dodik je ukazao da je ''priča o korupciji, ruskom utjcaju, bogatstvu političara u BiH, deplasirana i stereotip koji Amerikanci održavaju kako bi sačuvali svoje projekcije u BiH''.

On je upitao zar Escobar misli da ''građani Republike Srpske ne vide što se događa posljednjih 26 godina u kojima su im otimali nadležnosti, šume, zemljište, obilježja, pa i Dan RS''.

''Što se tiče moći Milorada Dodika ona proističe iz podrške više od 380.000 glasova birača koje sam dobio na izborima, a imovina koju posjedujem je stjecana napornim i zakonitim radom duže od 40 godina, i nikada nije osporena ni pred jednim sudom ni u BiH ni izvan nje. Da bih sačuvao svoju imovinu, a Escobar zna da sam ja prije 26 godina ušao u politiku kao imućan čovjek, i da bi svi ljudi u RS sačuvali svoju imovinu potreban nam je mir, stabilnost i pravna država za koju se borim'', poručio je član Predsjedništva BiH, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close