Će preporučivati u preporučuje

EK ispravila jedan detalj iz izvještaja o pristupnim pregovorima EU sa BiH

Europska komisija reagirala je danas na jedan detalj iz izvještaja za BiH te su ispravili rečenicu 'Komisija će preporučiti' u 'Komisija preporučuje' otvaranje pristupnih pregovora s BiH.
Vijesti / Politika | 09. 11. 2023. u 09:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH je dobila uvjetno zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom, kako je i najavljivano ranije. Komisija predlaže da se otvore pregovori s BiH onog časa kada budu ispunjeni uvjeti za sukladnost. "BiH je poduzela cijeli niz koraka, brzo foniranje Vijeća ministara u siječnju 2023. godine, zatim predanost svih političkih stranaka cilju, a to je pristupanje EU i to je dovelo do napretka. Isto tako, primjećujemo da je entitet Republika Srpska donio niz protuustavnih zakona. Komisija će preporučiti pristupanje pregovorima kada se postigne usklađenost s kriterijima. Komisija će izvijestiti o napretku u ožujku 2024. godine", kazala je von der Leyen.

Europska komisija reagirala je danas na jedan detalj iz izvještaja za BiH te su ispravili rečenicu 'Komisija će preporučiti' u 'Komisija preporučuje' otvaranje pristupnih pregovora s BiH.

Jasan naglasak

''Željeli bismo jasno naglasiti da Europska komisija “preporučuje” otvaranje pristupnih pregovora s BiH kada se postigne neophodnu razinu usklađenosti'', stoji u obrazloženju.

Komisija će preporučiti je kazala Ursula von der Leyen čitajući jučer izvještaj Europske komisije.

Nakon što Komisija ocijeni da je Bosna i Hercegovina postigla neophodan stupanj usklađenosti s kriterijima za članstvo i da je ispunila 14 ključnih prioriteta, Komisija će preporučiti otvaranje pregovora o pristupanju EU.

Na osnovu zaključaka Vijeća Europske unije iz decembra 2019. Komisija svoje godišnje izvještaje fokusira na implementaciju zakona u Bosni i Hercegovini 14 ključnih prioriteta, navodi se u izvještaju EK.

Kolegij europskih komesara je razmatrao izvještaje o napretku zemalja kandidata za EU, kao i eventualni Paket proširenja. U fokusu su zemlje Zapadnog Balkana, Ukrajina, Moldavija, Gruzija i Turska.

Kako se navodi, Bosna i Hercegovina, Ukrajina i Moldavija mogle bi u ožujku naredne godine početi procedure pregovora o ulasku u Europsku uniju, pod uvjetom da napreduju u reformama, posebno u vladavini zakona i transparentnosti vlasti.

Rješavanje svih 14 prioriteta je dokaz spremnosti BiH da napravi iskorak

Tijekom svoje posjete početkom novembra, a uoči objavljivanja izvještaja, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Sarajevu je poručila da Bosna i Hercegovina treba djelovati jedinstveno i nastaviti rad na ispunjavanju 14 prioriteta, kako bi kao jedinstvena, suverena i nezavisna zemlja postala punopravna članica Europske unije.

''Rješavanje svih 14 prioriteta, a pogotovo onih koji se odnose na uspostavu i jačanje vladavine prava, poput zakona o sudovima i o sukobu interesa su važni prije svega za ovu zemlju i to treba naglasiti. To će biti dodatni dokaz spremnosti i sposobnosti vaše zemlje za napravi iskorak na putu ka EU'', rekla je Von der Leyen.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto u utorak je uputila pismo europskom povjereniku za susjedstvo i proširenje Oliveru Varhelyiju u kojem navodi kako je BiH učinila vidljive pomake i značajan napredak, osobito na potpunom usklađivanju svojih vanjskopolitičkih stavova sa stavovima Europske unije, unaprjeđenju vladavine prava, borbi protiv korupcije, jačanju ekonomske stabilnosti, te izgradnji inkluzivnog i funkcionalnog bosanskohercegovačkog društva.

Stoga je izrazila nadu u pozitivne ocjene i preporuke kako bi, sukladno dosadašnjim pozitivnim rezultatima, dodatno dinamizirali reformski proces, opravdali dodijeljeni status kandidata i otvorili novo poglavlje na putu BiH prema EU otpočinjanjem pretpristupnih pregovora za punopravno članstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close