Zadovoljni

Od Čovića do Dodika: Reakcija naših političara o izvješću Europske komisije

''Kada smo u svibnju preuzeli vlast znali smo da nas čeka težak posao, ali smo bili opredijeljeni da radimo'', kazao je Nikšić.
Vijesti / Flash | 08. 11. 2023. u 18:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Današnji izvještaj Europske komisije o napretku naše zemlje i uvjetnom otvaranju pregovora za članstvo u EU komentirali su bh. političari.

Premijer Federacije BiH i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić ocijenio je da je Izvještaj Europske komisije o BiH za 2023. godinu potvrdio ispravnost "naše politike kompromisa i razgovora, nasuprot politike populizma koja dominira na bh. političkoj sceni".

Bosna i Hercegovina je, kako je naveo Nikšić, posljednjih osam godina, kada je riječ o reformama na putu ka EU, tapkala u mjestu.

''Kada smo u svibnju preuzeli vlast znali smo da nas čeka težak posao, ali smo bili opredijeljeni da radimo. Rezultat toga je dio usvojenih europskih zakona u federalnom i državnom parlamentu i najbolji izvještaj Europske komisije o napretku BiH dosad. To je sasvim dovoljan pokazatelj rezultata rada u ovih šest mjeseci te osnovu za pozitivnu odluku o otvaranju pregovora u prosincu'' istaknuo je Nikšić u komentaru objavljenom na društvenim mrežama.

Naglasio je da se ne mogu godinama zanemarene reforme provesti u par mjeseci, ali se može napraviti napredak što su, kako je smatra, uradili.

''No, proces se mora u cijelosti zaokružiti i toga smo svjesni. Stav Europske komisije je samo dodatni podstrek. Izvještaj Europske komisije smatram realnim, jer je temeljen na procjeni urađenog, što je najbolja opcija za BiH. Ne trebaju nam dodatni pokloni već surova istina o tome da li smo i koliko spremni kroz pretpristupne reforme uvidjeti prednosti i dobrobiti od članstva'', dodao je Nikšić.

Naveo je da je BiH u fokusu i da je EU učinila sve što je potrebno da nam olakša.

''U izvještaju su navedeni pomaci koje smo napravili, ali su upućene i konstruktivne kritike. Očekivali smo da će biti i zamjerki jer smo i sami svjesni da dinamika reformskog procesa ne ide kako bismo mi to željeli, zbog brojnih opstrukcija s kojima se suočavamo. Toga su svjesni i u EU pa se kritike prvenstveno odnose na političare iz Republike Srpske, koji su jasno naznačeni kao faktor blokada. Jasno je zato da je vrlo teško ostvariti napredak kakav bismo željeli, ali smo uspjeli da uradimo mnogo više nego što je to bio slučaj prethodnih godina. Očekujem u razdoblju koji je pred nama od svih aktera u BiH, a posebno od nas u vladajućoj koaliciji na svim nivoima da se prihvatimo posla i završimo započeto'', poručuje Nikšić.

Podsjetio je da je i EU nadilazila unutrašnje političke i ekonomske razmirice na putu ka zajednici kakvu danas znamo i da to možemo uzeti kao primjer.

Čović: Duboko posvećeni europskoj budućnosti 

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović komentirao je na platformi X izvješće Europske komisije o napretku Bosne i Hercegovine.

''Danas je Europska komisija preporučila otvaranje pristupnih pregovore s BiH nakon što se postigne potreban stupanj usklađenosti. Duboko posvećeni europskoj budućnosti naše domovine, nastavit ćemo čvrsto raditi na tom cilju. Zahvaljujemo svim EU partnerima koji su nam pružili podršku'', napisao je Čović.

 

Dodik: Drago mi je da EU opet nije propustila šansu da propusti šansu

''Drago mi je da EU opet nije propustila šansu da propusti šansu. Prije svega, očekivali smo bezuvjetnu preporuku za otvaranje pregovora i zeleno svjetlo da, bez obzira na sve nesigurnosti u vezi s budućnosti EU i proširenjem, krenemo s pravim poslom organiziranja i vođenja pregovora''.

Rekao je ovo predsjednik RS Milorad Dodik komentirajući preporuku Europske komisije da se počnu pregovori za pristupanje BiH Europskoj uniji nakon ispunjavanja uvjeta, a o čemu bi se onda treba donijeti konačna odluka u ožujku naredne godine.

''Ali razumijem i Europsku komisiju, koja se zadnjih tjedana našla pod takvim pritiskom i udarom od strane onih koji su protiv daytonske BiH i svega što mi radimo. Oni sada od nas traže dodatni napredak. Vidjet ćemo što točno, ali i RS i ja smo spremni i voljni da do toga dođe. Mi razumijemo da Europska komisija zalaganjem za vladavinu prava smatra da, u skladu s jednim od četrnaest prioriteta, ove mjere znače automatski prestanak međunarodnog intervencionizma, odlazak OHR-a i lažnog visokog predstavnika i odlazak stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH'' naveo je Dodik.

Istaknuo je da, ako je ovo cilj Europske komisije, onda su na pravom putu.

''Ako nije, onda su jasne spekulacije i tako visokog tijela i potvrda lažnog zalaganja za suverenitet BiH. Suvereniteta nema tamo gdje stranci upravljaju. Pozdravljam usvajanje Plana za rast, u interesu je i EU da rastom podrži financijski i na svaki drugi način. I tu očekujemo detalje, naročito u vezi s uvjetovanjem koje se spominje u tom dokumentu, ali i tu smo spremni da radimo i razgovaramo. Vratite suverenitet BiH, povucite lažnog Schmidta i sudce strance u Ustavnom sudu BiH. Onda ćemo vam vjerovati'', zaključio je Dodik.

Konaković: Dobili smo poruku da su BiH širom otvorena vrata EU

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković kazao je kako ne postoji zemlja u regiji koja je od dobivanja kandidatskog statusa do uvjetne odluke o početku pregovora to prošla za razdoblje od desetak mjeseci.

''Hrvatska je od lipnja 2004. do listopada 2005. kada je otvarala pregovore, Sjeverna Makedonija je čekala više od 15 godina u istom statusu. Ovo je za one koji pitaju šta je to toliko senzacionalno. Važno je da znate kako se inače ti procesi unutar EU događaju i koliko su kompleksni i zahtjevni'', kazao je Konaković.

Istaknuo je da se radi o jednoj veoma odličnoj poruci za Bosnu i Hercegovinu.

''Ona svoju težinu ima i zbog činjenice, nitko to nije krio, da smo kandidatski status dobili nezasluženo, da je bilo zbog geopolitičkih događanja i promjene politike proširenje, ali smo se veoma, veoma brzo izborili da dobijemo tu famoznu riječ preporučujemo, oko koje smo se borili do zadnje minute, a ne preporučit ćemo'' izjavio je Konaković.

Konaković je podsjetio na kompleksnost donošenja odluka u EU, ali je naveo kako su lobisti i ljudi u BiH zabilježili malu pobjedu.

''Ne smije biti razlog za euforiju, ali mora biti razlog za nastavak i dalji intenzitet ispunjavanja propisa iz 14 prioriteta i svih drugih reformi koji građanima BiH donose određene benefite. Onim skepticima koji su govorili "Europa nas neće", mislim da nije primjereno da se tako ponašaju i takve poruke šalju. Mi smo dobili poruke iz EU da su nam širom otvorena vrata i jasno da tu postoje pravila koja se moraju ispuniti da postanete članica. Sada imamo razlog da kažemo da se ova vrsta kompromisa, dijaloga i razgovora jedina isplati. Naš konačan cilj je poboljšanje uvjeta života u BiH'', kazao je Konaković.

Konaković je kazao da je ovo sve danas važna politička poruka, te da, kada bi mogao birati, da bi birao paket podrške.

''Bit ćemo dosta konkurentniji kroz poslovne prilike. Naši izvoznici s kamionima na granicama čekaju godišnje 3.000 godina da izvezu svoje proizvode. Zamislite kad te granice nestanu koji je to potencijal za one koji izvoze. Zamislite kakav će biti interes stranih investitora. Sve su elementi za optimizam i razlog za dalju posvećenost'' naveo je on.

Konaković je pozvao sve stranke u BiH da zajedno ponude neko bolje rješenje, daju neki amandman i da ga zajedno usvoje, naglasivši da je to prilika koja se nikad nije dogodila.

''Danas je konkretna ponuda, ovo se događa ne samo zbog nas, nego i zbog rata u Ukrajini'', dodao je Konaković.

Prznanje za politiku predvođenu Trojkom

Predstavnici Trojke pozdravljaju preporuku Europske komisije za otvaranje pregovora za priključenje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

''Evidentno je da je Europska komisija prepoznala napore koje smo kroz novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine uložili kako bi došlo do vidljivih pomaka na našem EU putu. Unazad samo nekoliko mjeseci malo tko je očekivao da će Bosna i Hercegovina dobiti pozitivne preporuke. Iza nas je intenzivan rad u kompleksnom i nepovoljnom političkom ambijentu, ali rezultati su isporučeni i današnjom preporukom i nagrađeni'', navode u priopćenju.

Bosna i Hercegovina ne samo da je prepoznala geopolitički momenat, već smo sami kreirali i iskoristili šansu, smatra Trojka.

''Današnju odluku Europske komisije smatramo priznanjem i ohrabrenjem za proeuropske snage u našoj državi, predvođene Trojkom. Radit ćemo još većim intenzitetom kako bismo u ovom mandatu otvorili i vodili pregovore o članstvu BiH u EU. Pozivamo sve političke subjekte da stvarnim, a ne samo deklarativnim djelovanjem u narednom periodu zajedno osiguramo povijesnu pobjedu za BiH i sve njene građane i građanke'', navode.

Kopirati
Drag cursor here to close