Pregovori

Eichhorst: Iscrpljene su sve mogućnosti; Murphy: Propalo je zbog neslaganja SDA i HDZ-a

Bilo je određenih iskoraka po pitanju funkcioniranja FBiH, pojašnjava ona.
Vijesti / Politika | 20. 03. 2022. u 13:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst i novoimenovani veleposlanik SAD-a u BiH Michael Murphy bili su međunarodni posrednici u zadnjoj rundi pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji su vođeni posljednja četiri dana u zgradi Delegacije EU.

Pregovori su propali, a Eichhorst u obraćanju medijima navodi kako su iscrpljene sve mogućnosti stranih medijatora, te da je sada sve na domaćim dužnosnicima.

Pregovori su bili intenzivni, naglašava na početku obraćanja Eichhorst. Podcrtava kako se razgovaralo i o integritetu izbornog procesa, izmjenama Ustava BiH, ali i izbornom modelu za Predsjedništvo BiH za članove koji dolaze iz Federacije BiH, piše N1.

Bilo je određenih iskoraka po pitanju funkcioniranja FBiH, pojašnjava ona.

''Lideri su usuglasili mehanizam kojim bi se spriječile blokade imenovanja Vlade FBiH ili imenovanja sudaca Ustavnog suda BiH. Ostalo je sporno pitanje nadležnosti Doma naroda, zbog neslaganja stavova SDA i HDZ-a. Mi smo iscrpili sve da se dođe do koncenzusa. Ovo predstavlja gubitak, propuštenu priliku domaćih lidera. Sada, sa ovakvim dešavanjima na europskom tlu i geopolitičkoj sceni, bila je prava prilika da se iskaže spremnost za postizanje konsenzusa'', govori, navodeći da bi sporazum po ovim pitanjima BiH doveo bliže EU.

Video: Eichhorst: Ovo je propala šansa za domaće lidere, ključno je da se održe izbori

Dodaje da je, ipak, značajan korak što se prvi put od Daytona razgovaralo je o funkcionalnosti Federacije BiH.

Podsjetimo, Čović je nakon završetka pregovora optužio SDA i poručio da nema uslova za održavanje izbora. Konaković i Radončić su poručili da najviše razloga za slavlje ima Dodik. Izetbegović se nije obratio medijima.

Govorili smo da je bolje da nema dogovora nego da se sklopi loš dogovor, rekao je veleposlanik SAD-a u Bosni i Hercegovini Michael Murphy.

''Oni moraju imati povjerenje da će njihovi glasovi biti bitni i da mogu živjeti svoje živote bez diskriminacije. Nadali smo se da će bh. politički lideri na isti način to promatrati, da će iskoristiti priliku za povijesnu pobjedu za svoje građane. Imali smo komponente dogovora koji bi postigao sve ciljeve i koji bi političkim liderima isporučio sve ono što su kazali da im je potrebno'', rekao je Murphy, piše Avaz.

''Blokade predugo postoje u Federaciji. Građani bi dobili nadu za bolju budućnost za put ka EU. Svi lideri su nam kazali da smatraju da su postigli određen napredak, da bolje razumiju stavove. Nažalost SDA i HDZ to nisu mogli provesti u dogovor'', rekao je Murphy.

Kopirati
Drag cursor here to close